21.5 C
Aleşd
miercuri, 22 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Campioana olimpică Constantina Diţă în zona defileului Crisului Repede

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  
 

Orașul Buziaș a găzduit, sâmbătă, 31 octombrie 2020, Campionatul Național de marș rezervat seniorilor și tineretului. La competiţie a fost prezentă din postură de invitată specială Constantina Diţă , campioană olimpică în proba probelor, maratonul. La invitatia sotilor Kadas, in drum de la Buzias, marea atleta a trecut si prin zona Vadu Crisului. 

Atletismul poate fi considerat unul din cele mai uzuale si populare sporturi din intreaga lume. Acest domeniu al sportului curpinde probe de alergari, sarituri si aruncari sau probe mixate. Beneficiile aduse de atletism in viata cuiva sunt notabile, sportul fiind prima sursa de sanatate in viata noastra, apropiindu-ne de natura si de ce inseamna aceasta, usurandu-ne vietile prin eliberarea de stres si generarea de endorfine, fiind un adevarat “stimulent” natural, ce nu provoaca nici un rau nimanui, indiferent de “doza”. Chiar daca este greu la inceput, practicat des, atletismul devine o obisnuinta placuta, ajutandu-ne eventual sa scapam de sedentarism si de lenea profunda ce ne invadeaza psihicul cand vine vorba de sport, mai ales de alergari. Fizic, atletismul fortifica scheletul corpului,  arde extrem de multe calorii. Imunitatea corpului este drastic crescuta, iar riscul de infarct scade cu 50% din cauza antrenarii inimii in pomparea mai eficienta a sangelui, folosind un supliment de oxigen. Practicantii acestui sport sunt de asemenea mult mai pregatiti psihic la problemele de zi cu zi, evitand mult mai usor depresiile, crescand optimismul si stima de sine. De asemenea, datorita oxigenarii creierului, performantele acestuia cresc, lasand vizibile imbunatatirile psihice care apar. 

Atleta Constantina Dita a atins vârful carierei la JO de la Beijing (2008) când, la vârsta de 38 de ani, a reușit să devină campioană olimpică la maraton, fiind cea mai în vârstă campioană olimpică a probei. A realizat cursa cu timpul de 2 ore 26 minute și 44 de secunde. De-a lungul carierei sale a reușit să cucerească mai multe curse de maraton și să realizeze o serie de recorduri mondiale și naționale.Dintre medalii importante cucerite de-a lungul carierei de către Constantina Diță amintim:
– bronz la CM de la Helsinki (2005) – maraton;
– aur la CM de la Edmonton (2005) – semimaraton;
– bronz la CM de la New Delhi (2004) – semimaraton;
– aur la Maratonul de la Chicago (2005);
– bronz la Maratonul de la Londra (2007). 

Ciprian Blejan

În prezent, Diţă îşi împarte timpul între România şi Statele Unite, fiind încă implicată în sport, ca fondatoare şi organizatoare a cursei anuale Bucharest International 10 km. Constantina Diţă continuă să alerge la cei 50 de ani ai săi, iar anul trecut a încheiat maratoanele de la Berlin (3 h 07 min) şi New York City (3 h 30 min). Ea speră ca într-o zi să alerge toate cele şase Mari Maratoane, singurul care îi lipseşte fiind cel de la Boston. Numită ambasadoarea Campionatului Mondial de semimaraton din Gdynia, Polonia, desfasurat pe data de 17 octombrie 2020-fosta mare atletă a participat la șapte ediții ale tradiționalei competiții, cucerind șapte medalii, iar momentul de vârf al campioanei în vârstă de 50 de ani la CM de semimaraton a avut loc în 2005, la Edmonton, când a făcut dubla: aur la individual și aur cu echipa României-era interesata de viata sportiva din zona defileului si daca  se practica atletismul-sportul sporturilor.  

In mediul rural este mult mai greu de a atrage tinerii spre sport. Sportul rege in aceasta zona a ramas fotbalul, cu echipe la nivelul ligii a V-a si a IV-a. Desi in zona defileului Crisului Repede, la Vadu Crisului sau la Alesd se organizeaza anual crosuri de primavara si de toamna pentru elevi pe categorii de varsta, lipsa bazelor sportive cu piste de alergare, chiar cu zgura, a concursurilor de alergare pe zone coordonate si finantate de la nivel de judet, nu ajuta la promovarea acestui sport. In alte tari ca si Etiopia sau Kenya tinerii stiu că sportul este una dintre puţinele şanse pe care le au. Este colacul care-i poate salva de la o viaţă modestă, dedicată agriculturii de subzistenţă. In  tari mai dezvoltate, in loc să încerce, fără prea mare succes, să convingă tinerii de la oraş să se apuce de sportul de performanţă, cei care conduc destinele sportului au decis să deschidă secţii-satelit, si nu doar in atletism, în mediul rural. Pentru ca au observat, ca prin sport tinerii pot să iasă din  mediul lor. Copii de la ţară ştiu ce este munca şi nu se dau în lături. Tocmai de aceea realizează că prin sport, cu muncă, îşi pot depăşi condiţia.De multe ori, majoritatea – din familii nevoiaşe şi din cătune îndepărtate- tineri de la ţară  aleargă pentru a reuşi în viaţă. Sunt copii serioşi şi muncitori. Plus baza genetică foarte sănătoasă pe care o au. Toti stiu că sportul e una dintre puţinele lor şanse!. De altfel, in aceste tari după cativa ani au venit si succesele, sportivii de la ţară au reuşit să obţină rezultate uluitoare, devenind campioni nationali, europeni, mondiali, etc. 

Alergarea montană câştigă tot mai mulţi adepţi în ţara noastră si in Bihor. Concursurile specifice, organizate de exemplu de catre clubul Xterra Sport din Oradea, in colaborare cu primariile din Vadu Crisului si Suncuius sunt deja un punct important în calendarul competiţional al celor ce practică această formă de mişcare în natură. Iar Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (C.A.P.D.D.) ţine să îşi continue demersurile menite să facă din munţii Pădurea Craiului o generoasă destinaţie turistică. Aşa s-a născut ideea primei reţele de trail running din România. 

Chiar daca astazi ne luptam cu pandemia COVID-19, speram ca prin vocea campioanei olimpice Constantinei Dita sa ajunga la cei care conduc sportul in Romania apelul nostru de a sprijini mai mult viata sportiva din mediul rural. Suntem ferm convinsi, ca nu din toti tinerii de la tara vor iesi campioni mondiali sau olimpici, ca Nicu Vlad sau Ivan Pataichin. Dar macar sa aiba posibilitatea de a trai o viata cat mai sanatoasa! 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,531FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI