Bunul simț, este al șaselea simț. Unii adună, alții aruncă; unii curăță, alții fac mizerie

3043

Un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic e un drept important al fiecăruia, de care avem mare nevoie şi pe care trebuie să îl apărăm si va fi mai uşor să se facă cele de trebuinţă decât dacă mai amânăm puţin până ajungem să simţim fiecare direct şi dureros pe propria piele ce înseamnă să nu ai un mediu curat… Un „mediu curat” înseamnă ceva care este nu doar fără gunoaie şi care „arată frumos” ci care şi este cât mai aproape de cum era înainte ca omul să înceapă să schimbe natura… Pentru că fiecare plantă şi animal are un rost, chiar cele pe care le credem „urâte” sau „rele” sau „nefolositoare”, şi cu cât schimbăm mai mult natura cu atât riscăm mai mult să facem rău fără să vrem, chiar nouă înşine, deşi adesea asta se vede numai în timp mai îndelungat şi în primii ani ni se poate părea că am făcut bine sau că nu am stricat cine ştie ce în natură. 

“Copacii sunt efortul nesfârșit al Pământului de a vorbi cu cerul” spunea Rabindranath Tagore iar florile sunt simboluri frumoase ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubeşte. Dupa Victor Hugo „Frumusețea naturii este egalată numai de frumuseșea sufletului. „Natura îti demonstreaza că tot ce ai nevoie pentru ca sufletul și mintea să-ti fie liniștita și împăcata se găsește în sânul ei. Natura iti întinde o mână de ajutor și este un colac de salvare atunci când crezi că totul se năruie în jurul tau. Și trebuie ca sa o iubim mai mult decât orice, sa ne întindem brațele și sa plecam capul în poala ei ori de câte ori dorim să-ne plângem tristețile. Și ne ascultă. Și ne vindecă.  Dar… deja si Vasile Ghica prin anii 40 a pus intrebarea „Şi-a imaginat, oare, natura, că în numai câteva decenii va ajunge zdrenţe?

A venit timpul ca noi să încercăm să întreţinem curăţenia făcută de cei care sunt platiţi pentru aceasta. Niciodată nu vor fi suficienţi oameni care să lucreze, dar cred că pot fi destui oameni care să înţeleagă că doar cu sprijinul lor putem să facem ca comuna, satul nostru să arate mai bine. Cred că oamenii de bună credinţă pot ajuta prin simpla gestionare a deşeurilor pe care fiecare le generează. Majoritatea sunt conştienţi şi sunt responsabili pentru curăţenia comunei Vadu Crisului, dar acest lucru nu este suficient. “Natura este arta lui Dumnezeu cel veşnic” zicea Dante Aligheri. Şi de felul cum protejăm această artă pe care totuşi gratis am primit-o, aşa o vom avea. Suntem martori cand spaţiul verde este tot mai murdar, şi parcă pe nimeni nu îi mai interesează curăţenia din parcuri, comune şi oraşe. Ce este mai tragic, că tot mai puţini oameni nu mai au grijă nici de curăţenia din faţa casei unde trăiesc. Fiecare vrea ca cineva să le facă ordine… 

Gunoaie aruncate la întâmplare, hârtii sau tot felul de ambalaje sunt purtate de vânt pe străzi. Cine poartă vina? Aşa cum ne e mai la îndemână, dăm vina pe autorităţi, că nu asigură suficiente coşuri de gunoi și suficient personal, etc.. De cealaltă parte însă, nici locuitorii satelor, oraselor nu sunt responsabili. Coşurile de gunoi existente rămân deseori nefolosite. Depozitele de gunoi pe drumul de legatura intre strada Petii si Suncuius s-a eliminat, s-a curatat zona de intrare spre podul cu tuburi, s-a igienizat zona din spatele parcului de copii la intrare dinspre Topa. Dupa trei zile de lucru cu utilaje si cu oameni, din nou a inceput aruncatul ….“Un nou mod de gândire este necesar dacă oamenii vor să supravieţuiască “, spunea Albert EINSTEIN. Pentru ca comportamentul oamenilor poate schimba radical înfăţişarea mediului. A avea un comportament ecologic înseamnă a fi atent cu lucrurile pe care le faci, acestea nu trebuie să dăuneze mediului în care trăieşti. Trebuie să gândeşti global şi să acţionezi local. Sunt lucruri atât de simple care nu-ţi vor afecta modul de viaţă sesizabil, dar vor avea un impact pozitiv asupra mediului. Comportamentul cetăţenesc înseamnă responsabilitate. Să nu uităm că totul în viaţă se învaţă. La fel si comportamentul eco. Educarea celor din jur (copii, tineri, batrâni) în spiritul protejării mediului si transmiterea mesajelor eco către cetăţenii cu care interacţionăm sunt lucruri fundamentale de care ne facem responsabili ca şi cetăţeni. 

Acum mai mult ca niciodată avem marea responsabilitate de a ajuta natura să revină la ceea ce a fost odată. Să lăsăm la o parte atitudinea egosită de a ne folosi de ceea ce a creat Dumnezeu atât de perfect pentru om, şi să începem chiar din următoarea minută să culegem acele gunoaie aruncate pe jos. Mediul ambiant devine un organism cu plămânii tot mai afectaţi din cauza atitudinii noastre de a neglija cele mai elementare elemente ale bunului simţ poluând mediul înconjurător. Uneori prin simplu fapt că stăm indiferenţi! Gunoaiele apar, dar nimeni nu a vazut persoana care a aruncat mizeria! Sau a vazut, dar..nu spune!

Natura are nevoie de mine şi de tine. Nu contează cine eşti, astăzi ea, natura te cheamă la o colaborare de pe urma căreia vom benificia doar noi oamenii. Şi anume, să păstrăm natura curată! Iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Ciclistii si alergatorii sunt printre cei mai buni prieteni ai naturii; nu emit noxe, nu polueaza fonic, nu lasa in urma deseuri pentru ca isi doresc ca locurile prin care pedaleaza sau alearga sa ramana curate si pentru urmatoarea iesire. Cei care incalca aceste reguli de bun simt vor fi descalificati la Prima Evadare. Ei lasa in padure doar aprecierea lor pentru natura nu si gunoaiele! 

Facem apel la locuitorii comunei Vadu Crisului să respecte eforturile depuse de Primăria comunei Vadu Crisului, nu e datoria lor să strângă gunoiul după tine, dupa mine, dupa noi toti și nu este normal să-și irosească resursele financiare și umane în astfel de activități în condițiile în care deșeurile se ridică în mod regulat din sate. Trebuie să înțelegem că natura nu este coșul nostru de gunoi și chiar și un singur PET aruncat pe marginea drumului, în pârâu, în pădure etc., dăunează: poluează solul, apa, are impact negativ asupra vieții sălbatice dar și asupra sănătății noastre. Așadar haideți să fim mai responsabili, să colectăm deșeurile selectiv și să nu mai scăpăm din mână nici măcar un ambalaj de ciocolată, cutie goală de țigări, sticlă exact acolo unde se golește!  

Cu respect deosebit pentru cei care au respect pentru mediu: 

Ing. Hasas Ioan 

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.