115 ani de la deschiderea oficială a Peşterii de la Vadu Crişului

957
Peştera de la Vadu Crişului
 

Peştera de la Vadu Crişului se află situată în Munţii Pădurea Craiului în zona centrală a Defileului Crişului Repede, între localităţile Şuncuiuş şi Vadu Crişului, şi este declarată monument al naturii. 

 

Dacă ești iubitor de natură și vrei să pleci într-o expediție, însă nu știi unde, Vadu Crișului este locul ideal. Că vrei să explorezi natura ori că vrei doar să te relaxezi, zona satului este perfectă.   Datata din anul 1256, așezarea este deosebită prin localizarea sa la ieșirea Crișului Repede din defileul Crișului Repede. 

Acesta este locul perfect pentru alpiniși. Situat în Pădurea Craiului, și cu statut de rezervație naturală, Defileul Crișului Repede este o atracție majoră pentru turiști. Faptul se datorează peisajului carstic minunat pe care-l oferă. Însă abia în ce-a de-a doua jumătate a secolului XX începe să reprezinte un interes pentru turiști.  

Menționată ca Peștera Zichy în documentele de specialitate, peștera este situată pe partea stângă a malului Crișului Repede. Aceasta poate fi accesată cel mai ușor cu trenul sau pe jos. Peştera are o lungime de 1510 m şi este electrificată, amenajată cu scări şi podeţe, putând fi vizitată de turişti în prezenţa ghidului. 

Dupa ce in anul 1870 s-a finalizat calea ferata Oradea – Cluj Napoca a ajuns in Vadu Crisului Handl Karl, originar din Austria ca lucrator la serviciul de control tehnic al căilor ferate. Atenţiei lui Karl Handl nu putea să-i scape un fenomen interesant. La secete mari nivelul pârâului ce alimenta cascada de la Vadu Crisului scădea atât de mult încât apărea o mică deschizătură în stânca din calcar prin care ieşeau şi intrau lilieci. După ce a tras cu arma de vânătoare în acestă deschizătură dicolo de peretele de calcar s-a auzit o bubuitură puternică urmată de reverberaţii. Drept urmare a tras concluzia că în spatele peretelui trebuie să fie o peşteră.

Înştiinţat de cele constatate, Czárán Gyula a venit din nou la Vadu Crişului în noiembrie 1903 şi pe data de 10 a lunii, prin dinamitare a reuşit să disloce imensul perete de calcar deschizând astfel intrarea peşterii în care au păşit conştienţi de faptul că nimeni înainte lor nu a putut vedea aceste frumuseţi. Contele Ödön Zichy pe a carui proprietate se află peștera a dispus amenajarea sa cu podețe și scări de lemn astfel încât in august 1905 a fost deschisă spre vizitare fiind considerată la aceea vreme cea mai frumoasa peșteră din Europa. Deschiderea oficială având loc pe data de 27 august 1905 în prezenţa contelui Zichy.

Sambata dimineata la orele 9, la 115 ani de la acest eveniment de deschidere oficiala a pesterii  iubitori ai naturii din Vadu Crisului siau dat intalnire in fata pesterii de la Vadu Crisului.

Aici cei prezenti au fost salutati de catre Ioan Hasas, viceprimarul comunei, apoi in numele primariei si al Asociatiei Pro Rev Vadu Crisului au depus coroane de flori la intrarea in pestera.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.