Localitatea Șinteu a depășit rata de incidență de 9 la mia de locuitori

1453
Ambulanța în zăpadă
Foto caracter ilustrativ

Localitatea Șinteu a ajuns la o rată de incidență a cazurilor de Covid-19 de 9,17 la mia de locuitori, potrivit datelor anunțate de Prefectură, cea mai mare incidență din județul Bihor.

Potrivit datelor publicate de Prefectura incidenţa cazurilor Covid în localităţile din Bihor cumulată în ultimele 14 zile şi raportată la mia de locuitori, în doar 6 unităţi administrativ-teritoriale aceasta este mai mare de 3, pragul de la care activităţile HoReCa, de divertisment şi culturale se suspendă în spaţiile interioare.

Acestea sunt: Şinteu (9,17), Chişlaz (5,29), Şuncuiuş (3,9), Ceica (3,79), Vadu Crişului (3,74) şi Abram (3,6).

Orașul Aleșd are o incidenţă de 1,59 la mia de locuitori.

Printre puținii localnici de la Șinteu circulă vorba că niște familii întoarse din Anglia ar avea tulpina nouă de coronavirus, relatează portalul bihon.ro.

Niciunul însă dintre oficialii județului și ai Sănătății bihorene nu confirmă acest fapt. În schimb, toți, la unison, susțin, pe baza situației din teren, faptul că Șinteu este o localitate cu foarte puțini locuitori, localitate unde sunt cazuri de coronavirus. Incidența cazurilor de Covid – 19 la Șinteu e de 9 la mia de locuitori, dar această cifră nu trebuie să sperie pe nimeni fiindcă se impune a fi luată în contextul corect: numărul locuitorilor e mic (954 la ultimul recensământ), motiv pentru care procentul de infectați e mai mare, relatează aceeaşi sursă.

La fel opinează și primarul de la Șinteu, Lasak Benedek: „E o comunitate mică, sunt câteva case cu mai multe persoane, de aici și incidența care pare mare”.

Cert e că, de ceva vreme, acolo sunt 10 cazuri confirmate de Covid. La fel de cert este și că în România niciun laborator nu e suficient de dotat ca să poată analiza multiplele tulpini de Covid.

În această situație, regula de bază rămâne neschimbată: oamenii să fie responsabili și să se protejeze, iar cei ce au coronavirus să respecte perioada de izolare/carantinare.

Vezi mai jos situația detaliată!

[embeddoc url=”https://www.bihon.ro/wp-content/uploads/2021/01/115513920210120Incidentacumulatape2saptpeUAT.pdf” viewer=”google”]
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.