Reguli noi pentru obţinerea permisului

1069

Va fi tot mai greu pentru români să obţină permisul de conducere. Candidaţii trebuie să fi terminat cel puţin 10 clase, şoferii în vârstă vor fi examinaţi medical mai des, iar examenele vor fi înregistrate video. Modificările sunt aduse de noua Strategie Naţională de Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016-2020, aprobată în această săptămână de Guvern. Potrivit documentului, doar şcolile de şoferi cu rate de promovare de peste 50% vor fi reautorizate.

 

nregistrarea video a examenelor pentru obţinerea permisului presupune amplasarea în maşina cu care se efectuează proba practică a două camere omologate. Imaginile filmate vor rămâne în arhivă, astfel că în cazul unor contestaţii vor putea fi folosite.

„- Atunci nu s-ar mai face nici măcar o şmecherie.
– Crezi că acum se fac?
– Da”, este convins un candidat.

Patronii şcolilor de şoferi au o condiţie: „Camerele să fie aduse de ei, de cei din M.A.I., că ei sunt examinatorii; pe noi ne-ar costa foarte mult să punem camere în fiecare maşină”, spune Ioan Şanta, patronul unei şcoli de şoferi din Oradea.

Instructorii cer să fie prezenţi în maşină în timpul probei de traseu şi se plâng că orele de practică sunt puţine.

„30 de ore sunt foarte puţine, nici măcar 10% dintre elevi nu se pot încadra în această pregătire astfel încât să spui că au făcut-o temeinic. A fost o perioadă în care instructorii participau la examen , în spatele maşinii fără a avea o implicare”, susţine Dumitru Moruţ, instructor auto.

Sursa: Digi24.ro

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.