19.2 C
Aleşd
miercuri, 19 iunie 2024
Blue Container Aleșd

ATENTAT cu cel puțin 80 de morți de ziua națională a Franței

La Nisa, sărbătoarea de Ziua Naţională s-a încheiat cu un masacru. Un camion a intrat în mulțime pe o distanță de 2 kilometri chiar în momentul în care se încheiau focurile de artificii. A fost un măcel: incidentul s-a soldat cu zeci de victime.

ACTUALIZARE. Șoferul camionului figura în baza de date a poliției, pentru fapte de violență și folosire de arme, a declarat un expert la BFM TV. Suspectul avea un pistol de calibru mic, dar grenadele și armele de război descoperite în camion erau mai degrabă false, spune expertul.

Operațiunea „Nisa, uși deschise”, lansată cu hashtag-ul#NicePortesOuvertes pe rețelele sociale a permis ca mii de persoane să fie găzduite pentru a-și putea reîncărca telefoanele mobile sau pentru a lua legătura cu rudele.

ACTUALIZARE. Ministrul sănătății, Marisol Touraine, s-a dus la Nisa pentru a fi la căpătâiul răniților. Ea a mulțumit personalului medical pentru „angajamentul excepțional” în această „nouă încercare”.

ACTUALIZARE. Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, anunță un bilanț diferit față de cel anunțat de președinte: 80 de morți și 18 răniți în stare extrem de gravă. Ministrul spune că planul Vigipirate va fi ridicat din nou la nivelul „atentat”. El a mai anunțat că la Nisa au fost trimiși pentru a ajuta la anchetă 70 de polițiști și experți judiciari.

Atentatul nu a fost deocamdată revendicat.

ACTUALIZARE. Președintele Hollande anunță într-o alocuțiune televizată, transmisă la 4:00 dimineața, că sunt 77 de morți la Nisa, printre ei și copii, și că starea de urgență va fi prelungită cu trei luni începând cu 26 iulie. Un proiect de lege în acest sens va fi înaintat Parlamentului săptămâna viitoare. „Întreaga Franță este vizată de terorismul islamist”, a justificat președintele, în opinia căruia caracterul terorist al atacului de la Nisa nu poate fi pusă la îndoială.  „Franța a fost atacată chiar de ziua sa națională, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici”, a mai spus Francois Hollande, care a anunțat că vineri merge la Nisa, în semn de solidaritate.

Șeful statului a mai spus că Franța își va intensifica acțiunile în Irak și Siria și a dat asigurări că Franța va fi puternică, așa cum a fost întotdeauna.

Starea de urgență a fost impusă în Franța după atentatele de la 13 noiembrie 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=Ar4C1bzHqIs

 ACTUALIZARE. Modul de operare ales și mai cu seamă data la care a fost comis atentatul amintește de consemnele date de grupări jihadiste precum al-Qaida sau ISIS. Într-un mesaj audio difuzat în 2014, purtătorul de cuvânt oficial al Daesh îi încuraja pe „soldații califatului” să folosească orice armă disponibilă. „Dacă nu-i puteți arunca în aer cu o bombă sau să-i împușcați, descurcați-vă, doborâți-i cu mașina!”

ACTUALIZARE. Sunt cel puțin 80 de morți, iar 18 răniți sunt în stare de „urgență vitală absolută”, potrivit unui nou bilanț. Președintele urmează să se adreseze populației la televizor.

ACTUALIZARE. Un concert al Rihannei care urma să aibă loc vineri, pe stadionul orașului Nisa, Allianz Arena, precum și Festivalul de Jazz de la Nisa au fost anulate.

ACTUALIZARE. A fost declanșat Planul Alb: a fost mobilizat personalul medical și a fost pus la dispoziție un număr de telefon pentru a solicita informații și pentru a semnala pierderea cuiva apropiat. Între timp, lista persoanelor dispărute pare că se lungește. Pe internet circulă numeroase fotografii cu persoane cu care nu se poate lua legătura.

Sursa: Digi24.ro

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,724FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI