Lucrările la noul pod din Bulz au ajuns la un stadiu fizic de 20%

495

Începute în 11 ianuarie 2021, lucrările la podul peste râul Crișul Repede din localitatea Bulz au ajuns la un stadiu fizic de 20%. În prezent se lucrează la finalizarea structurii care va susține podul, pe cele două maluri ale râului. 

Noul pod are o lungime totală de 52,40 m, va asigura două benzi de circulație cu o lățime totală de 6,00 m și două trotuare de 1,25 m. Podul este alcătuit din două deschideri de 24,00 m + 24,00 m. Culeile (fundațiile malurilor) sunt fundate pe coloane forate, armate. La fiecare culee s-au prevăzut câte 6 coloane de 6,00 m adâncime, cu diametrul de 1,18 m. S-a proiectat o singura pilă centrală (picior de pod) fundată pe coloane forate armate. Tablierul (sistemul de rezistență) podului pe fiecare deschidere este alcătuit dintr-un pachet de 7 grinzi prefabricate de tip T, cu lungimea de 24,00 m. Protecția malurilor este realizată din ziduri de piatră din gabioane.

Amenajarea intersecției dintre drumurile județene DJ 108I și DJ 108K va presupune construcția unei benzi suplimentare de viraj la stânga dinspre Remeți spre Bratca, peste pod. Aceasta se va realiza prin lărgirea carosabilului la trei benzi de circulație. 

În prezent, pe Drumul Județean 108I Bratca – Bulz, intersecție cu DJ 108K Bulz – Remeți, există un pod peste râul Crișul Repede cu o lungime de 74 de metri, construit în anul 1996. Podul existent are o singură bandă de circulație, de 3,75 m lățime, fiind într-o stare avansată de degradare. 

Firma care execută lucrările la noul pod este SC Dacia Faber SRL din Cluj Napoca. Valorea contractului de proiectare și execuție este de 5,086,420.36 Lei, cu TVA inclus, iar termenul de execuție este 24 de luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.