100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA SĂRBĂTORIȚI ÎN PAROHIA BRATCA

217
100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA SĂRBĂTORIȚI ÎN PAROHIA BRATCA

Parohia Ortodoxă Română Bratca, din Protopopiatul Ortodox Oradea, Eparhia Oradiei, în colaborare cu Liceul Teoretic nr. 1 Bratca, a organizat marți, 27 martie 2018, o sărbătoare religios-culturală dedicată împlinirii celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

 

Evenimentul s-a desfășurat în biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, debutând la ora 8 și jumătate cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor Înainte Sfințite, în cadrul căreia elevii Liceului s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Hristos. S-a săvârșit apoi slujba de TE DEUM – dedicată zilei naționale – de către părinții Ioan Florea pensionar, Claudiu Iacob de la Parohia Bălnaca, Vasile Amza de la Parohia Călătani și Radu Marian, parohul și gazda evenimentului.
După serviciul religios a avut loc un program artistic susținut de elevii clasei a III-a, coordonați de doamna învățătoare Teodora Bradea. Copiii au recitat poezii și au cântat cântece cu specific național, dedicate Basarabiei. Domnul profesor doctor Cristian Balaj le-a vorbit celor prezenți despre momentele istorice premergătoare Unirii Basarabiei cu România, arătând contextul în care s-a înfăptuit acest măreț act.

Cei prezenți la sărbătoare au vizionat apoi o proiecție power-point, un studiu de caz intitulat: „Unirea Basarabiei cu România”
Domnul primar al comunei Bratca, profesorul Alexandru Gaboraș și-a exprimat convingerea că într-o bună zi cei prezenți la sărbătoarea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România vor ajunge să înfăptuiască din nou unirea aceasta. Totodată i-a felicitat pe copii pentru râvna cu care s-au dedicat acestei sărbători. La final, părintele paroh Radu Marian a mulțumit tuturor celor prezenți arătând că prin aceste manifestări s-a dorit a se marca însemnătatea zilei de 27 martie și trecerea celor 100 de ani de la actul Unirii Basarabiei cu România și în Parohia Bratca, în rândul elevilor și dascălilor.

Această sărbătoare a fost și un bun prilej pentru elevii școlii de a veni la sfânta biserică pentru a se spovedi și împărtăși.
Sărbătoarea religios-culturală din Parohia Bratca se înscrie în rândul evenimentelor dedicate Anului omagial al unității de credință și neam și Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Patriarhia Română, fiind desfășurată în baza protocolului de colaborare existent între parohie și unitatea de învățământ din localitate.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.