O pădure din localitatea Luncșoara și șapte terenuri din Bihor în flăcări

1750

Duminică, 13 martie pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a opt incendii produse, în interval de aproximativ șapte ore, la o pădure și la terenuri virane situate în șapte localități.

 

Incendii la terenuri virane

Începând de la ora 14.20, până la ora 21.40, forțele de intervenție ale Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului de Pompieri Salonta, Stației de Pompieri Aleșd, Detașamentului de Pompieri Marghita și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au intervenit pentru stingerea a opt incendii produse în Oradea, pe strada Ovid Densușianu, unde incendiul de vegetație uscată a afectat și izolația de pe conductele de termoficare, în Răbăgani, Salonta, Luncșoara (comuna Aușeu), Bogei (comuna Tăuteu), Toboliu și Lugașu de Sus, evenimentelesoldându-se cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de aproximativ 43 de hectare.  

Incendiu la o pădure de rășinoase

Echipajele Staţiei de Pompieri Aleşd au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la un teren viran, respectiv pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o pădure din localitatea Luncșoara, unde flăcările se manifestau violent atât la litiera pădurii, cât și la coronamentul arborilor. Pompierii militari au reușit să împiedice propagarea incendiului la întreaga pădure și la o gospodărie aflată în apropierea focarelor. Cele două incendii au afectat circa două hectare de pădure de răşinoase și aproximativ trei hectare de vegetație uscată.

Cele opt incendii menționate, au fost, cel mai probabil, provocate de arderea vegetaţiei uscate de către cetățeni, în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.

Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative.

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, instituţia noastră atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

 În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului; 

– Permis de lucru cu focul. 

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.