25.3 C
Aleşd
marți, 23 iulie 2024
Blue Container Aleșd

VIDEO | CAPSULA TIMPULUI – PUNTE PESTE ANI

De-a lungul timpului oamenii au dorit să transmită urmașilor informații  și bunuri materiale, care să constituie mărturii a modului lor de viață, a gradului de civilizație pe care l-a atins societatea într-un anumit stadiu de dezvoltare. Ca modalitate de transmitere au folosit anumiți recipienți din materiale ce nu se deteriorează în timp, pe care le-au îngropat. Aceste mărturii devin izvoare istorice, care conservă prezentul și care peste timp vor deveni  trecut, ca poartă de acces istorică, pentru cunoașterea unei civilizații trecute. Acest obicei de a îngopa prezentul în capsula timpului, este o acțiune colectivă, pentru salvarea unor bunuri și informații de valoare.

Primele capsule a timpului au fost descoiperite în Canada și SUA, ele datând din secolul XIX. și au conținut diferite obiecte și materiale uzuale: reviste, ziare, monede, timbre, hărți, etc. Capsule moderne sau îngropat la New Iork  în anii 1939 și 1964 cu ocazia unor „Târguri Mondiale” Prin aceste capsule au fost transmise viitorimii, cele mai reprezentative obiecte, informații ale civilizației actuale. Ele vor deveni punți peste timp și importante vestigii istorice.

O initiative inedită de a marca cinci ani de la prima promoție a clasei pregătitoare, au avut-o doamnele învățătoare : Manuele Dulcă și Georgiana Pușcău, de la alternative step –by- step  a  Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, jud. Bihor.

Sufletul acestei initiative a fost d-na prof. Manuela Dulcă care împreună cu elevii a realizat o capsulă a timpului, în care au introdus informații și obiecte școlare, mărturii a celor cinci ani de școală: mascota și jurnalele clasei, câte 10 fișe reprezentative a fiecărui elev din portofoliul propriu, scurte eseuri despre ce „vreau” să devin în viață, trofee și diplome câștigate în competiții și olimpiade, fotografiile fiecărui elev, o bacnotă de 1 leu, felicitări și urări doamnelor învățătoare. Alături de acestea au fost depuse mesaje din partea conducerii școlii și a unor instituții partenere din oraș. Ceremonia de închidere a capsule și depunerea într-un loc special amenajat la adâncimea de 1,5 m. în care capsula să nu aibă de suferit, timp de 15 ani, termenul de păstrare propus  de elevi. În data de 15 iunie 2032, aceeași elevi cu doamnele lor învățătoare, vor dezgropa și deschide capsula, într-un alt ceremonial. Atunci, „prichindeii” de azi, vor fi tineri realizați professional, unii și familial, oameni care vor putea aprecia evoluția lor și a societății în acest interval de timp. Ceremonia a început cu un cântec compus de d-na prof. Manuela Dulcă, pe o melodie cunoscută, un proiect pentru Imnul Colegiului. Cântat de cei 23 de absolvenți ai clasei a IV-a, imnul a creat o atmosferă de sărbătoare, propice unui eveniment deosebit. Moderatoarea activității, Manuela Dulcă a invitat elevii să rostească câteva gânduri și impresii despre școală și  momentul creat de ei. Fără cuvinte scrise, copiii au uimit prin cuvintele rostite liber, prin care și-au arătat dragostea și recunoștința față de d-nele învățătoare și față de școala  în care vor învăța și în continuare. Au urmat scurte alocuțiuni din partea conducerii școlii, respective a d-nei prof. Vasile Valeria fost director în anul de început al acestei clase pregătitoare. Profund emoționată , a rememorat greutățile de început, numind această clasă de absolvenți, „clasa sufletului meu”. D-l prof. Ilea Viorel, actualul director al colegiului, a apreciat inițiativa de a marca trecerea prin timp și instituție școlară, care au pus bazele devenirii viitoare a acestei generații de elevi. D-na Pavel Gabriela, director al  B.C. R.  Aleșd, le transmite două mesaje. O poezie, din care a recitat doar o strofă: Eu pot, este începutul, Ce duce spre success, Eu pot, este cuvântul să-l spui cât poți de des…”restul strofelor se vor citi peste 15 ani. Îndemnați de aceste versuri, copiii au rostit în cor ”Eu pot”. Al doilea mesaj conține cuvântul „încredere”. Cu trei cuvinte: „Eu pot, Încredre, și credință în Dumnezeu ”veți reuși în viață”. D-na Ardelean Georgeta, director al Bibliotecii orășenești „Octavian Goga” din Aleșd, sintetizat  mesajul pe care l-a depus  în capsulă : „punem spre păstrare amintiri, speranțe , năzuințe.

Peste 15 ani, indiferent de meseria pe care o veți avea, cu siguranță veți fi „Oameni”. Cristi Ardelean, tatăl a doi absolvenți a adus un ceas mare din carton, ca simbol al măsurării timpului, accentuând faptul că timpul este etern și infinit și nu poate fi închis într-o capsulă, iar ceasul va rămâne ca material didactic. Au luat cuvântul d-nele învățătoare: Monica Bogdan și Ioana Copos, foste învățătoare  la această clasă. D-na Copos le-a dăruit elevilor D V D – uri cu aspecte din cei 5 ani de școală și o scrisoare în care sunt gândurile  sale pentru ei. Toate aceste mesaje au fost introduse în capsulă, apoi a fost închisă și introdusă în micul dar cochetul mausoleu din beton, care va găzdui capsula primei generații de absolvenți ai cursului primar de 5 ani. Un capac metalic va asigura securitatea capsulei.

A început numărătoarea inversă, care se va opri în ziua de 15 iunie 2032.

Nicu Răcuciu

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,928FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI