24.2 C
Aleşd
joi, 8 iunie 2023

ȘCOALA ALEȘDEANĂ: PERFORMANȚĂ ȘI IMPLICARE

Urmărește-ne și pe Google News

Deseori în România, sistemul educațional s-a aflat într-o criză perpetuă. Fie că discuțiile au planat în jurul salariilor, problemelor privind infrastructura, lipsa viziunii sau a revizuirii programelor școlare, toate acestea au contribuit la vizibilele deficiențe pe care le putem observa.

- Publicitate -

Chiar și așa, există comune sau orașe care reușesc să treacă peste impedimentele sistemului educațional central. Sunt localități în care edilii au conștientizat rolul atât de edificator pe care școala îl are în formarea și modelarea societății. Un astfel de exemplu este reprezentat de școlile din orașul Aleșd unde conducerea locală a transformat învățământul aleșdean într-o prioritate de top a agendei administrației publice locale. Investițiile, susținerea continuă și activitățile extrașcolare se traduc în elevi integrați pe piața muncii sau pregătiți pentru a-și continua studiile, elevi olimpici și performanță, însă acestea nu ar fi posibile fără o implicare asiduă.

În ultimii ani, Primăria Orașului Aleșd a reușit, prin proiectele cu finanțare nerambursabilă, să aducă școlile aleșdene la un nivel de dotări peste media națională sau chiar și peste media unor orașe aflate în plină ascensiune. În 2018-2020 prin Programul Național de Dezvoltare Locală a fost obținută autorizația ISU pentru toate școlile din oraș, s-a efectuat o amplă reabilitare a corpurilor de clasă din cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Roman”, iar după preluarea grădiniței de la compania Holcim SA, Primăria s-a implicat într-un proiect de mansardare și reabilitare prin care s-a realizat extinderea paletei de servicii pentru învățământul preșcolar, doar acest din urmă proiect totalizând aproximativ 3 milioane de lei.

Perioada pandemiei nu a prins nepregătite autoritățile locale, iar Ioan Todoca, primarul Orașului Aleșd a inițiat imediat depunerea unui proiect ce a permis imediat elevilor aleșdeni să își continue studiile. Echipamente IT în valoare de peste 3,5 milioane de lei au permis învățământul de acasă, fiecare copil primind o tabletă, respectiv un laptop pentru fiecare dascăl, iar sălile de clasă au fost dotate cu alte device-uri cum ar fi tablă inteligentă, project-screen și video-proiector. Tot în pandemie, grădinița cu program prelungit a fost dotată cu materialele sanitare necesare, dar și dispensere pentru temperatură cu scopul evitării îmbolnăvirii de Covid-19 a copiilor.

În 2020 și 2021 Primăria Orașului Aleșd, susținută de comunitatea locală și unitățile școlare, a reușit să câștige Premiul I la concursul „Luna Curățeniei” organizat de Consiliul Județean Bihor. Banii (200 de mii de lei) s-au îndreptat tot înspre școală, fiind realizate două lucrări prin care au fost amenajate locuri de joacă și recreere pentru grădinița și creșa din oraș.

Aproape de finalul construcției se află și un nou corp educațional din cadrul Liceului Teoretic „Constantin Șerban” în valoare de peste 4 milioane de lei și care va găzdui 8 clase, o sală multi-funcțională la mansardă și grupurile sanitare aferente. De asemenea, tot recent, Primăria a reușit să obțină de la administrația fondului de mediu 4,6 milioane de lei pentru Școala Primară Nr. 1 Aleșd care va fi supusă unei eficientizări energetice pentru corpul școlar.

Nu în cele din urmă, prin Programul Național de Redresare și Reziliență s-a obținut atât pentru cele două licee aleșdene cât și pentru creșă și grădiniță peste 23 de milioane de lei care vor sta la baza un program de eficientizare energetică și reducere a emisiilor de carbon din unitățile școlare prin înlocuirea sistemelor de încălzire pe lemn cu pompe de căldură cu foraje la adâncime. Necesarul de energie electrică va fi realizat prin amplasarea unor panouri fotovoltaice.

Sigur că performanțele școlare nu sunt asigurate doar de condițiile materiale, la acestea adăugându-se un număr impresionant de dascăli care își iau rolul educativ cu o deplină seriozitate și dedicare. În fiecare an, Aleșdul reușește să cucerească premii fruntașe la olimpiadele și concursurile județene sau naționale, iar la nivel cultural, activitățile extrașcolare nu fac excepție și sunt în fiecare an, într-un număr tot mai mare. De mai bine de 6 ani, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” reușește să se mențină printre puținele școli din județ și din țară care dețin titlul de „Eco- Școală” și „Steagul Verde” oferit de Fundația de Educație pentru Mediul Înconjurător (FEE) ce reunește organizații ecologice din 68 de țări. Pe de altă parte, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” a reușit să obțină titlul de „Școală Ambasador a Parlamentului European”. Iar recent, a avut loc pe 18 mai la Primăria Aleșd, o dezbatere despre Europa și Parlamentul European, într-un cadru festiv, fiind invitați europarlamentarul clujean Daniel Buda și senatoarea de Bihor, Arina Moș în prezența primarului Ioan Todoca. Și fiindcă performanța trebuie răsplătită, la mijlocul lunii aprilie, toți elevii olimpici aleșdeni au beneficiat de o excursie gratuită la Parlamentul României, excursie care nu ar fi avut loc fără sprijinul primăriei.

Finalmente, sistemul educațional din România necesită modificări și reforme indispensabile la nivel național. Însă, atunci când vom face această tranziție analitică dinspre local spre național în scopul identificării unei soluții salvatoare, să nu uităm că sunt localități care deja reușesc să obțină performanță prin implicare și devin un real model de bune practici pentru cei din jur, iar școlile aleșdene sunt, cu siguranță, un astfel de exemplu.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,227FaniÎmi place
1,759CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI