SĂRBĂTOARE DE HRAM LA ALEȘD

1037
SĂRBĂTOARE DE HARM LA ALEȘD 1 -800x600
Foto © AlesdOnline

Biserica creștină îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria, iar iconografia ortodoxă îl reprezintă în icoana numită Deisis, rugându-se împreună cu ea ca mijlocitori pentru păcatele oamenilor.

În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului, 24 iunie, nașterea sa, și 29 august, Tăierea capului Sfântului Ioan, zi de post și rugăciune. Sfântul Ioan este una din figurile centrale ale creștinismului, predicator și botezător, înainte mergătorul, predicator și botezătorul li Iisus, cel mai mare dintre cei născuți din femeie. Botezul său este botezul pocăinței spre iertarea păcatelor. „ Ioan Botezătorul venise să dea poporului cunoștința mântuirii, care stă în iertarea păcatelor lui, grație îndurării lui Dumnezeu,” spune evanghelistul Luca. Această mare sărbătoare creștină este unul din cele două hramuri ale catedralei din Aleșd, alături de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea bisericii. Îmbrăcată sărbătorește biserica și-a primit enoriașii, pentru a se bucura de marele praznic. Slujba Sfintei liturghii a fost oficiată de 3 preoți dintre care doi, poartă prenumele Ioan: părintele paroh Ovidiu Ioan Bocșan și părintele Aurel Ioan Bolba, împreună cu părintele Avram Ștefan.

Întreaga slujbă a avut o încărcătură emoțională deosebită, iar rugăciunile rostite si cântecele au amplificat pioșenia, întrucât sărbătoarea este a bisericii și a marii familii creștine a bisericii. Un moment aparte l-a prilejuit un grup de 3 fetițe și un băiat, care cu vocile lor cristaline și inocente au rostit rugăciuni și au cântat frumoase pricesne. Numele lor trebuie amintite, întrucât se intenționează ca prezența tinerilor în astfel de posturi să continue și cu alte prilejuri: Toșe Cristian, Hopidea Andrada, Marușca Daiana și Demean Adina. Frumoasele costume populare purtate de ele și numai, au cinstit și sărbătoarea iei românești ca un îndrăgit simbol al identității noastre naționale. La sfârșitul Sfintei Liturghii cei peste 200 de credincioși prezenți au înconjurat biserica într-o procesiune în care a fost purtată și racla cu Sfintele Veșminte ale Sfintei Cuvioasei Parascheva. Procesiunea s-a oprit în fața altarului de vară, care cu acest prilej a fost sfințit de un sobor de 12 preoți în frunte cu Prea Cucernicul părinte Protopop Simion Goga, care au oficiat și Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul său de învățătură părintele protopop, ca de fiecare dată s-a adresat credincioșilor cu sfaturi pilduitoare de aflarea fericirii prin rugăciune și credință în Dumnezeu. A felicitat pe părintele paroh Ovidiu Ioan Bocșan și pe toți purtătorii prenumelui Ioan, adresând mulțumiri și preoților slujitori al Sfântului Maslu. O notă specială pentru prezența la această mare sărbătoare a celor trei preoți din familia Bocșan, tatăl Emanuel cu cei doi fii preoți Horațiu și Virgiliu, care sunt prezenți la marile sărbători, alături de fiul și fratele lor Ovidiu Ioan Bocșan.

După cuvântul de mulțumire din partea sărbătoritului, adresat părintelui protopop, corul reunit a celor prezenți au cântat „La mulți Ani”. Prin grija consilierilor, toți cei prezenți au fost serviți cu delicioase sarmale de post.

Nicu Răcuciu

SĂRBĂTOARE DE HARM LA ALEȘD-800x600SĂRBĂTOARE DE HARM LA ALEȘD 3 -800x600

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.