1.5 C
Aleşd
duminică, 10 decembrie 2023

Program Erasmus+ “Life is a project, be an entrepreneur, make it successful” la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Aleșd

Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Aleșd, județul Bihor, derulează în perioada 22 mai – 30 mai 2016, proiectul european “Life is a project, be an entrepreneur, make it successful”.
Scopul proiectului este de a crea o companie virtuala internationala cu servicii de publicitate integrate care va combina activitatile companiilor elevilor stabilite in fiecare scoala. Elevii vor achizitiona cunostinte de infiintare, manageriere si dezvoltare a unei mici intreprinderi/agentii de publicitate, precum si abilitati de bază în afaceri. In timpul sesiunilor de instructaj vor invata despre dezvoltarea economica a fiecarei tari, isi vor prezenta munca pe o anumita tema si vor intalni reprezentanti locali de afaceri mici si mijlocii. De asemenea isi vor perfectiona competentele digitale si lingvistice. Activitatile proiectului au in vedere:
generarea entuziasmului si a motivatiei, calitati si abilitati personale dezvoltarea creativitatii, initiativei si inovatiei la elevi stimularea capacitatii antreprenoriale si a abilitatilor de afacere datorita invatarii prin aplicatie extinderea oportunitatii de schimb intercultural si sentimentul de cetatenie europeana
Domeniile vizate: economic, turism, competente TIC.
Partenerii implicati in proiect sunt:
Bulgaria (Sredno obshtoobrazovatelno uchilishte “Petko R. Slaveykov”),
Polonia (Zespol Szkol nr. 11),
Ungaria (Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda),
Turcia (TASEV Teknik ve Endustri Meslek Lisesi),
Norvegia (Fitjar vidaregåande skule),
Romania (Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”),
Estonia (Kärdla Ühisgümnaasium).

- Publicitate -

În perioada 22 – 30 mai 2016 a avut loc în Bulgaria, la Vidin și Ribaritsa, a șasea întâlnire din cadrul proiectului; întâlnire de tip learning/teaching/activities. La această reuniune de proiect, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” a fost reprezentat de echipa formată din: prof. Luca Georgeta (coordonator proiect), prof. ing. Vasile Valeria, prof. Hodișan Dragoș, prof. Morar Romina și elevii: Sîrca Sergiu (cls. a XI-a D), Ianc Camelia (cls. a XI-a D), Dejeu Paula (cls. a XI-a D), Cherteș Alina (cls. a XI-a D), Catona Andreea (cls. a X-a D), Madar Iulia (cls. a X-a D) și Martin Andrada (cls. a X-a D).
În perioada 22 – 30 mai 2016, echipele participante au luat parte la diferite activități: ceremonii, ateliere de lucru, prelegeri, vizite și seminarii pe teme economice și de antreprenoriat. Toate acestea au contribuit la dezvoltarea competențelor lingvistice, digitale, interpersonale, antreprenoriale și de management.
La Vidin, a avut loc ceremonia de deschidere, la Sredno obshtoobrazovatelno uchilishte  “Petko R. Slaveykov”, unde coordonatorul proiectului ………….Nadia……… și directorul instituției, Katya Trifonova, ne-au urat bun venit. A luat cuvântul și un reprezentant al administrației locale, care s-a arătat foarte mulțumit de proiectul desfășurat. A urmat vizitarea și prezentarea școlii, pe grupe, atât pentru elevi cât și pentru profesori. De asemenea am participat la festivitatea de absolvire a elevilor din clasa întâi.
În următoarele zile, au avut loc vizite de studiu la diferite entități economice. Una dintre acestea este „Borovitza winery” – o vinărie de mici dimensiuni, dar foarte apreciată in Bulgaria și cunoscută internațional, situată în nord-vestul Bulgariei, în apropiere de Belogradchik. S-a vizitat și ferma de struți din localitatea Brestnitsa, fermă înființată în 2001. În cadrul acestor vizite, au fost prezentate idei de afaceri, modele de reușită și succes pe piață. S-au oferit modele de business în care s-a observat cum se poate ajunge de la pasiune la profit. Toate activitățile și prezentările au generat entuziasm, încredere și motivare pentru viitoarea dezvoltare a participanților în domeniul antreprenorial.

A doua parte a reuniunii în cadrul proiectului, s-a desfășurat la Ribaritsa, în cadrul unei tabere de creativitate, inovație. Aici s-au constituit șapte echipe internaționale, de câte șapte membri, câte un membru din fiecare țară participantă. S-a participat la seminarii pe teme de antreprenoriat și marketing; Angel Velikov a ținut o prelegere referitoare la inființarea unei companii; s-a prezentat un caz concret –  „Cum să ai propria afacere la 16 ani” – de către studentul Dimitar Karanov, deținător a unei mici afaceri în domeniul agricol. Utilizând aceste materiale suport, s-au constituit ateliere de lucru, în care echipele internaționale aveau de realizat un proiect de promovare, sugestii și soluții pentru afacerea lui D. Karanov, care le-a fost prezentată. Planurile de afacere realizate au fost susținute apoi în fața juriului, iar echipele câștigătoare au fost premiate.

A fost o activitate practică utilă, care a servit deopotrivă consolidării și exersării cunoștințelor, cât și dezvoltarii unor calități personale, public speaking, socializare. Tabăra de creativitate s-a încheiat cu un spectacol de talente – cântec, dans, etc.; fiecare delegație fiind liberă să-și aleagă cea mai sugestivă modalitate de prezentare a țării. Această activitate a subliniat interesul și respectul pentru diversitate și interculturalitate.

Toate activitățile desfășurate în perioada 22-30 mai 2016, în Bulgaria, au contribuit la dezvoltarea personală a participanților, la consolidarea dar și acumularea de noi cunoștințe în domeniul antreprenorial, cultural, geografic, etc. Întreaga deplasare s-a dovedit a fi un schimb de experiență util și motivant.

 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,517FaniÎmi place
1,745CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI