Porți deschise joi la Stația de Pompieri din Aleșd cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România

327

Anual, în data de 28 februarie, se sărbătoreşte Ziua Protecției Civile din România, eveniment care marchează momentul istoric în care, în urmă cu 86 de ani, Regele Carol al II-lea, a aprobat prin Înalt Decret Regal, „Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene”, document ce avea să constituie actul de înfiinţare a Protecţiei Civile din România.

 

Dacă la începuturile existenţei sale, scopul Protecţiei Civile a fost, cu precădere, acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, de-a lungul timpului, paleta intervenţiilor a devenit mult mai largă şi mai complexă, răspunzând nevoii de siguranţă a cetăţenilor în contextul transformărilor societăţii, pompierii militari desfășurând, pe lângă clasica misiune de stingere a incendiilor, operaţiuni de salvare a persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervenţii pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervenţii la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi alte misiuni care pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor.

Cu prilejul sărbătoririi „Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor desfăşoară o serie de activităţi menite să marcheze importanţa acestei date în viaţa şi activitatea instituţiei.

În acest context, joi, 28 februarie, între orele 10.00 – 14.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” va organiza “Ziua Porţilor Deschise”, atât la sediul unităţii, situat pe strada Avram Iancu, numărul 9, Oradea, cât şi la sediile tuturor subunităţilor din judeţ, activitate în cadrul căreia, cei interesaţi vor asista la desfăşurarea unor exerciţii demonstrative, la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice, precum şi la sesiuni de informare preventivă.
De asemenea, în intervalul orar menționat, persoanele interesate vor putea vizita Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57, Oradea.

Tot cu prilejul Zilei Protecţiei Civile, în perioada 25-26 februarie, Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, Inspecţia de Prevenire și Centrul Operațional au organizat şi desfăşurat la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, instruirea cadrelor tehnice, inspectorilor de protecţie civilă şi a şefilor Serviciilor Voluntare şi Private pentru Situaţii de Urgenţă din zona de competenţă, scopul acestei activități vizând abordarea unor teme referitoare la managementul situaţiilor de urgenţă la nivelul administraţiilor publice locale, instituţiilor şi operatorilor economici din judeţ, analiza aspectelor negative rezultate în urma acţiunilor preventive desfăşurate la nivelul acestora, precum şi familiarizarea celor prezenţi cu noutăţile legislative apărute în domeniu.

Totodată, pentru ca toţi cetăţenii să cunoască specificul, dar mai ales importanţa activităţilor de protecţie civilă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a desfăşurat pe parcursul lunii februarie o serie de acţiuni ce au vizat informarea populaţiei cu privire la tipurile de riscuri specifice judeţului nostru, precum şi familiarizarea cetăţenilor cu măsurile specifice de prevenire a manifestării acestora şi cu regulile de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.