13.1 C
Aleşd
joi, 28 martie 2024

PIANUL SPERANȚEI în curtea Spitalului orășenesc din Aleșd

„Speranța moare ultima”. Este o expresie utilizată de oameni ca o ultimă opțiune într-o situație limită. Speranța este un sentiment care în parteneriat cu autosugestia , de multe ori dă rezultate pozitive.

- Publicitate -

Printr-o promovare a sentimentului în rândul categoriilor defavorizate , persoane cu dizabilități, copii, bătrâni, bolnavi etc., instituții de caritate și ONG-uri organizează diverse manifestări  care să aducă în mintea și sufletul lor, alinare și speranță. Fundația Comunitară Oradea în cadrul bursei talentelor , a promovat proiectul ”Pianul Speranței”.

În finanțarea proiectului un rol important la avut Holcim România, fabrica de ciment Aleșd, care a sponsorizat cele 11 concerte  de pian cu muzică clasică desfășurate în alte locații decât cele obișnuite, în săli de concert. Concertele sau adresat unui auditoriu care din varii motive nu se pot bucura de astfel de manifestări muzicale. Marți, 1 august în curtea Spitalului orășenesc din Aleșd, pe o căldură caniculară, într-o oază de umbră creată la baza zidurilor spitalului, a sosit „Pianul Speranței”, pentru a oferi bolnavilor, personalului medical și altor iubitori ai muzicii clasice, clipe de desfătare muzicală, de liniște și eliberare. Spre surprinderea tuturor, actorii concertului au fost 4 elevi de la Liceul de Artă din Oradea, împreună cu profesoara lor d-na Lavinia Dragoș, director al Fundației „Rezonans” România, ambasadoare a proiectului „Pianul Speranței ”.La Aleșd s-a derulat al nouălea concert. Din informația primită de la d-na Lavinia Dragoș, cât și din modul dezinvolt al copiilor în fața pianului, am remarcat plăcerea de a oferi cu inocența și puritate lor sufletească din„ inimi pentru inimi” o muzică clasică de mare valoare și intensitate, capodopere ale unor mari compozitori clasici, nemuritori: Beethoven, Bach, Mozart, Rahmaninov etc. Așa cum spunea George Enescu, muzica izvorăște din inimă și se adresează sufletului. Tinerii muzicieni au impresionat prin nivelul înalt al interpretării cât și prin trăirile lor, prin pasiunea nedisimulată. Mânuțele lor au zburdat pe clapele pianului, producând sunete absolut celeste. Pianul este un instrument de salon, care în orice locație emite sunete, a căror rezonanță  te transpune într-o altă lume. Perfecțiune interpretării a impresionat auditoriul, cât și juriile de la diferite concursuri  și concerte, oferindu-le numeroase medalii și premii.

„Eroii” acestui concert au fost: Faur Alexandru clasa a III-a, Diță Dragoș clasa a III-a, Mihnea Chișbora ,clasa a VII-a și Dragoș Patrisia, clasa a II-a. Au cântat singuri sau la 4 mâini, dovedind o înaltă măiestrie interpretativă, încă de la această vârstă. Un „Plus” realizat în acest concert l-a realizat d-na profesoară Lavinia Dragoș, atât prin etalarea valorii sale interpretative cât și prin prezentarea marilor muzicieni și a lucrărilor lor, introducând publicul în lumea marilor compozitori și a vieții lor. Au onorat concertul principalii sponsori: D-l Ignacio Arroyo, directorul Holcim Aleșd, alături de d-le, Florina Rusneac, Iulia Anca și d-l Florin Păcurar.

Felicitări interpreților și organizatorilor!

                                                                    

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,170FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
578CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI