Mâine începe vaccinarea cu doza trei și în Aleșd. Vezi programul centrelor de vaccinare din județ

506
Vaccinare Covid-19 în Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline
 

După anunțul de săptămâna trecută al Ministerului Sănătății, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor vin cu date locale despre demararea administrării dozei a treia de vaccin (tip Pfizer/ tip Moderna) în cadrul Campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.

 

Doza a treia va putea administrată în centrele de vaccinare din județul nostru începând de marți, 28 septembrie, odată cu modificarea programului de lucru în centrele de vaccinare din județul Bihor și redeschiderea liniilor de programare de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Centrele de vaccinare și-au prelungit programul (vezi tabelul cu orarul lor), iar în centrele de vaccinare cu activitatea suspendată din localitățile Sălard, Popești, Tileagd, Oșorhei, Săcueni, Bratca, Sânmartin, Sântandrei, Tinca, se poate realiza vaccinare prin echipe mobile conform procedurilor și instrucțiunilor de lucru.

Nr. crtLocalitateNume centru de vaccinareTip vaccinOrar funcționare din 27.09.2021
1AleșdSpitalul Orășenesc AleșdPfizerL-V15.00-20.00
2BeiușCentru_S_Sala de sport BeiusPfizerL-D08.00-20.00
3BeiușCentru_Sala de sport BeiusJohnson&JohnsonJoi 8-20
4MarghitaSala de sport – Colegiul Național Octavian Goga MarghitaPfizerL-V14.00-20.00
5OradeaSpitalul Pelican OradeaPfizerL-D08.00-20.00
6OradeaSpitalul Clinic de Urgență „Avram Iancu” OradeaPfizerL-V08.00-14.00
7OradeaC.M.D.T.A. OradeaPfizerL-V08.00-14.00
8OradeaCentrul 3_Modular Piata Emanuil GojduModernaL-D08.00-20.00
9OradeaCentrul 1_Modular Piata Emanuil GojduPfizerL-D08.00-20.00
10OradeaCentrul 4_Modular Piata Emanuil GojduJohnson&JohnsonL-D08.00-14.00
11OradeaCentrul 2_Modular Piata Emanuil GojduAstra ZenecaLuni și Joi08.00-20.00
12SalontaCasa de Cultură Zilahy Lajos Művelődési HázPfizerL-V08.00-20.00
13ȘteiSpitalului Orăşenesc SteiPfizerL-V15.00-18.00
14Valea lui MihaiSecția exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea, MarghitaPfizerL-V08.00-20.00

Medicii DSP Bihor spun că doza 3 de vaccin anti-Covid e recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe, adică persoanelor vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare. Doza 3 se recomandă și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală. Important este și faptul că doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile Comirnaty produs de compania Pfizer&BioNTech sau Spikevax produs de compania Moderna. Se recomandă menținerea tipului de vaccin pentru cea de a treia doză, dar la solicitarea expresă poate fi utilizat oricare din cele două tipuri de vaccin menționate, spun reprezentanții DSP Bihor.

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

DSP Bihor anunță și că programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Medicii DSP subliniază că vaccinarea anti-Covid ajută la reducerea cazurilor severe și a deceselor și spun că vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Atașat este programul de funcționare al centrelor de vaccinare pentru populația generală în județul Bihor.

 

Urmărește-ne și pe Google News