Ministerul Dezvoltării dorește ca actualizarea clasificării să se facă la fiecare trei ani. În opoziţie cu supra-comunele au fost selectate localităţile în care s-au produs scăderi accentuate ale populaţiei, dar şi localităţile cu populaţie sub 100 de locuitori. Pentru aceste localitati, Executivul „încurajează unificarea administrativă” la iniţiativa autorităților locale şi ca urmare a voinţei exprimate prin referendum local de către populaţie.
Satul Pădureni din comuna Viişoara, conform informaţiilor din cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor din anul 2011, avea doi locuitori la data recensământului. În prezent, conform imaginilor satelitare, localitatea nu mai are nicio construcţie, perimetrul localității delimitând un teren agricol. Serverul cartografic al Institutului Național al Patrimoniului confirmă inexistenţa localităţii. Cu toate acestea, în conformitate cu informaţiile statistice, aferente crotalierii din anul 2013, ale Autorităţii naționale sanitar-veterinare şi pentru siguranța alimentelor, localitatea figurează cu 5 bovine şi 364 ovine, în condițiile în care populaţia, conform recensământului, a fost de 2 locuitori. Proiectul prevede că acele comune care înregistrează scăderi accentuate de populaţie să fie unificate cu altele din cadrul ariilor funcţionale, la inițiativa autorităților locale.
Comunele bihorene în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie (peste 30%), în perioada 1991–2012 (în calculul indicatorului a fost luată în considerare fragmentarea administrativă, respectiv divizarea comunelor), sunt: Şinteu – 38,8%, Derna – 33,8%, Criştioru de Jos – 31,4%, Diosig – 30,8%, Cărpinet – 30,00%.
O altă clasificare în care sunt prinse oraşele bihorene:„municipii și orașe centre urbane cu rol zonal, municipii și orașe cu rol de servire teritorială la nivel subjudețean, având o populație de peste 5.000 de locuitori (30.000 în zona de influență / potențial de arie funcțională urbană)”. Acestea trebuie să îndeplinească o serie de criterii: să aibă sedii de instituţii de interes județean / supra-județean, acccesibilitate la sistemele de transport la cel puțin două dintre următoarele: autostradă, magistrală feroviară, aeroport, gară, autogară, acces la un port fluvial în limita a 60 km, să fie nod intermodal, să aibă minim o universitate sau o filială de universitate, un spital de categoria III sau IV/V, spitale monoprofil cu nivel de competență înalt, instituții culturale de reputație regională / județeană. La această categorie, în Bihor sunt cuprinse: Aleşd cu localităţile aparţinătoare Pădurea Neagră, Peştiş, Tinăud; Beiuş cu Delani; Marghita cu Cheţ, Ghenetea; Salonta şi Valea lui Mihai.
Categorii de oraşe:
- municipiu capitală, de importanţă naţională şi europeană: Bucureşti
- municipii poli regionali principali cu potenţial transnațional: Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara;
- municipii poli regionali secundari: Arad, Pitești, Bacău, Oradea, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Galați, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureș, Piatra Neamţ, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Râmnicu Vâlcea;
- municipii poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional: Alba Iulia, Bistrița, Reșița, Sfântu Gheorghe, Târgoviște, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Călărași, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalău, Alexandria, Tulcea, Vaslui şi Focşani;
- municipii și orașe poli județeni secundari;
- municipii și orașe centre urbane cu rol zonal;
- municipii și orașe centre urbane cu funcții specializate;
- oraşe cu caracteristici rurale.
Sursa: Bihon.ro