Incendii în Peștiș și Bicăcel

1061
Incendiu Bicăcel
Foto ©️ AlesdOnline
 

Sâmbătă, 23 ianuarie, între orele 14.10 – 14.30, echipajele Stației de Pompieri Aleșd au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un garaj din cadrul unei gospodării situate în localitatea Peștiș.

Pagubele înregistrate în urma evenimentului au constat în trei corpuri de mobilier și două scaune auto depozitate în interiorul construcției afectate de flăcări. Echipajele de pompieri au stins incendiul în limitele găsite, împiedicând extinderea flăcărilor la întregul garaj și salvând bunuri din interiorul acestuia.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, utilizarea unui aparat de sudură, fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

Incendiu de la o afumătoare, în localitatea Bicăcel

Tot sâmbătă, în jurul orei 15.20, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Bicăcel, la fața locului fiind mobilizat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Lăzăreni.

În momentul sosirii echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau violent și generalizat la două acareturi și laacoperișul comun al casei și al celor două construcții auxiliare, existând riscul extinderii acestora la o altă locuință din curtea gospodăriei și la o altă anexă.

Pompierii militari, în cooperare cu membrii serviciului voluntar pentru situații de urgență, au acționat simultan pentru localizarea și lichidarea incendiului și pentru evacuarea corpurilor de mobilier și bunurilor din casă. 

Operaţiunea de stingere și de înlăturare a efectelor negative ale evenimentului a fost finalizată în jurul orei 18.10.

În urma producerii evenimentului, au ars aproximativ 175 metri pătrați acoperiș, au fost distruse magazia și camera centralei termice, iar plafonul a trei din cele 5 încăperi ale locuinței s-a prăbușit, afectând bunuri rămase în interior.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unei afumători de lemn improvizată în interiorul magaziei.

Pompierii au evacuat o butelie (al cărei robinet era deja topit) din magazia în flăcări, preîntâmpinând producerea unei explozii și au salvat holul și o cameră, cealaltă casă din curte, aflată la circa cinci metri de focare, un șopron, precum și mobilier și bunuri pe care le-au scos din locuință înainte de prăbușirea plafonului.

Din fericire, nu au existat persoane rănite. 

Citeste si …

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:

•​ se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în apropierea clădirilor, în magazii, şuri, remize, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;

• ​se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra       acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.