Poate nu întâmplător, de Marea Sărbătoare a Înălțării Domnului s-a organizat festivitatea de absolvire a liceenilor din Aleșd. „Zborul spre înălțimi” a unei noi generații de tineri este binecuvântat, într-o zi de mare praznic. Școala este „cuibul” unde tinerii , ca și păsărelele își pregătesc aripile pentru zborul maturității. La Aleșd cele două licee au sărbătorit într-un cadru festiv și emoționant promoția de absolvenți 2017.
LICEUL „CONSTANTIN ȘERBAN” această unitate școlară reușește ca după 39 de ani să redevină liceu și să dea prima promoție de absolvenți, sub noua sa denumire : Liceul Teoretic „Constantin Șerban”. Sunt 37 de absolvenți proveniți din clasele : filologie bilingv engleză și Științele Naturii. Ca de fiecare dată la astfel de ceremonii au fost prezenți și părinții care au împărtășit deopotrivă cu copiii lor emoțiile și bucuria evenimentului. Împreună cu ei au fost prezenți invitați, reprezentând Primăria și Consiliul local, reprezentanți a unor instituții importante din oraș, partenere în procesul de educație. A onorat evenimentul d-l Novac Alin inspector general al ISJ Bihor. Ceremonia a fost deschisă de d-na prof. Liliana Antonescu directorul liceului care a salutat invitații și părinții și a marcat evenimentul arătând că această promoție de absolvenți cu rezultate de excepție marchează calitatea învățământului aleșdean, reluând tradiția unei școli de frunte a învățământului bihorean. A urmat momentul emoționant al premierii elevilor. Prof. Alina Buzle, dirigintele clasei de filologie și prof. Florina Ianc diriginte la clasa de Științe Naturale, în cuvântul lor au realizat o adevărată oră de dirigenție , în care n-au contenit să aducă mulțumiri părinților și colectivului didactic care împreună, cu eforturi și muncă au reușit să formeze tineri cu personalitate și caractere puternice, cu un propriu sistem de valori cu ajutorul cărora tinerii absolvenți să poată răzbi în viață. „Vreau să închin o odă de mulțumire celor care cu grijă, pricepere și dragoste, au picurat în sufletele și mintea voastră o fărâmă din sufletul lor” a apreciat în discursul său d-na prof. Alina Buzle. În meseria de părinte nu există rețete universale, există în schimb câteva norme care dezvoltate și inoculate tinerilor pot defini caracterul: Este important să înveți copii ce înseamnă bunătate, altruismul, dragostea, respectul și curajul, ca apoi școala să desăvârșească prin educație , profilul cetățeanului de mâine. Adresându-se absolvenților le-a urat: „ la finalul acestui drum, când închideți poarta liceului și deschideți ușa către viață, sper ca singurul regret pe care îl aveți să fie, că anii frumoși de liceu au trecut. Cu emoții vă doresc un zbor lin și o viață plină de realizări și împliniri”. Ceremonia a continuat cu decernarea premiilor și a diplomelor, după care fiecare clasă și-a prezentat programul artistic. pregătit.
COLEGIUL TEHNIC „ALEXANRU ROMAN”, liceu cu tradiție și cu rezultate deosebite în educație, a „lansat ” în viață un nou eșalon de absolvenți, 150, cu diverse specializări. După tradiție absolvenții celor 6 clase au fost intrat la ceremonie printr-un tunel acoperit cu flori și ghirlande, alcătuit din colegii lor mai mici și pe fondul muzical al celebrului Gaudeamus Igitur. Prof. Ilea Viorel, directorul colegiului, în discursul inaugural a accentuat rolul esențial al educației. „ Educația este cheia de succes în viață, este o fereastră deschisă spre viitor, cel mai sigur și eficient mod de a schimba societatea” Acumularea unui bagaj de cunoștințe, nu te face un om învățat. Lucian Blaga spunea:”Învățat este acela care nu termină nici odată de învățat”. În cuvântul său, prof. Alin Novac, inspector general la ISJ Bihor, ca și la ceremonia de la Liceul ”Constantin Șerban”a felicitat absolvenții, părinții și cadrele didactice pentru acest moment important în pregătirea pentru viață a acestei generații. Transpunând în viață cele învățate în liceu, prin muncă și eforturile lor viitoare, vor defini societatea românească pe care o dorim mai prosperă. Au adresat cuvinte de îmbărbătare absolvenților și de mulțumiri cadrelor didactice, din partea părinților d-na Sorina Popa, mămica Paulei, una din cele două șefe de promoție, precum și d-l Cristian Ardelean președintele Asociației de părinți din școală. Sfaturi și încurajări au transmis și diriginții claselor cu prilejul acordării premiilor. Au urmat momentul artistic al fiecărei clase, în care pe fondul unor cunoscute melodii, talentul și imaginația copiilor au creat versuri hazlii privind viața de elev. Ceremonia s-a încheiat cu tradiționalul moment de predare și preluare a cheii școlii, cu discursurile aferente.
Nicu Răcuciu