1.5 C
Aleşd
joi, 2 februarie 2023
AcasăLocalAlesdCentura Aleșd va avea pistă pentru bicicliști, trotuare și un spațiu pentru...

Centura Aleșd va avea pistă pentru bicicliști, trotuare și un spațiu pentru parcare (video)

În ședința extraordinară de astăzi, 12 mai, a CJ Bihor, au fost aprobați indicatorii tehnico -economici ai Studiului de Fezabilitate (SF) pentru obiectivul de investiții „Varianta de ocolire Aleșd”. Tot astăzi a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul centurii. 

- Publicitate -

Vă reamintim că la începutul anului, pe 19 ianuarie, Consiliul Județean Bihor a avizat cea de-a treia variantă a traseului pentru șoseaua de centură Aleșd, votată și de către consiliul local al orașului Aleșd. Acest traseu, cu o lungime de 5,9 kilometri, este cel care a obținut în urma unei analize multicriteriale realizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cel mai mare punctaj, fiind investiția cu cele mai reduse costuri, realizabilă în termenul cel mai scurt și cu cele mai mici cheltuieli de întreținere și operare.

Traseul șoselei a fost decis așa încât de la intrarea dinspre Oradea va trece prin sudul localității și la ieșirea spre Tinăud va continua până la intersecția cu DN 1 către Cluj, iar apoi până la Peștiș, intersectându-se cu DN 1H spre Zalău. Șoseaua va avea o lățime între 9 și 10 metri, din care partea carosabilă va fi de 7 metri, 3 poduri și 5 podețe, precum și o pistă pentru bicicliști pe 1,65 km și trotuare pe 1,46 km și un spațiu pentru parcare.

Valoarea totală a lucrărilor, conform SF-ului, este de 121.132.732,76 lei, inclusiv TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

În ce privește proiectul pentru aprobarea culoarului de expropriere în vederea executării lucrărilor, potrivit vicepreședintelui Mircea Mălan, cheltuielile vor fi suportate de CNAIR.

Este vorba, de 373 terenuri, majoritatea din categoria de folosință arabilă, însumând 16,25 hectare.

Totuși, vor fi demolate, două case, dintre care una nelocuită, după cum a precizat Mălan.

Precizăm că șoseaua va trece printr-un cartier de case pe o distanță de 520 metri.

Varianta care a fost aprobată a fost impusă de condițiile de finanțare și de topografia locului. Noul drum va descongestiona tranzitul orașului Aleșd pe relația Oradea – Cluj și va genera o zonă de dezvoltare pentru oraș. În etapa următoare, după ce proiectul va fi avizat la nivel guvernamental, având finanțarea asigurată, se va trece la organizarea procedurilor de licitație în vederea selectării unui constructor și, în paralel, la cele privind exproprierea. Ne propunem ca până în luna septembrie să demaram licitația pentru proiectare și execuție. În primăvara anului viitor vom începe efectiv lucrările, în așa fel încât acestea să se termine până la 1 decembrie 2023”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Varianta de ocolire Aleșd reprezintă o alternativă de traseu pentru șoferii care tranzitează localitatea pe DN1, unde există reale probleme de trafic. Totodată, centura intersectează drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă.

Citește și:

În cadrul ședinței extraordinare a CJ Bihor, organizată în regim de videoconferință, în momentul supunerii la vot a proiectului de hotărâre privind aprobarea culoarului de exproprieri privind centura Aleșd a avut loc un schimb de replici între consilierul PSD Felix Cozma și vicepreședintele Mircea Mălan.

Consilierul PSD Felix Cozma a intervenit spunând că PNL i-a convins pe colegii din UDMR să voteze proiectul, ridicând problema unor eventuale procese, care din câte spune el s-ar afla deja pe rol, întrebând cine va suporta cheltuielile acestea.

Vicepreședintele Mircea Mălan i-a răspuns lui Cozma că de fapt pe colegii din UDMR „i-a convins rațiunea”.

„Nu știu despre ce centură vorbiți dumneavoastră care trece prin orașul Aleșd, în condițiile în care sunt afectate două construcții, dintre care una e nelocuită. Faptul că extistă oameni nemulțumiți și că au intenția de a adresa Instanței de judecată, urmează să se lămurească acolo. Nu cred că astfel de situații pot să țină în loc un proiect de infrastructură atât de important pentru județul nostru. Vorbim cu toții, din toate partidele politice de 25 de ani, că facem centuri, pe la Aleșd, pe la Beiuș, pe la Ștei, și ele au rămas exact din pricina acestor abordări politicianiste și ieftine doar pe hârtie. Cred că trebuie să trecem la un alt nivel și să punem în practică ceea ce am asumat în fața oamenilor”, a mai afirmat vicepreședintele Mircea Mălan.

Consilierul PSD a reintervenit și a afirmat că Instanța va decide în cazul proiectului privind culoarul de exproprieri.

„Faptul că noi votăm împotrivă nu ne face iresponsabili, dacă pe colegii de la UDMR i-ați făcut responsabili. Ați avut un proiect la Consiliul Județean care trebuia continuat dacă era la o adică și era o Hotărâre de Guvern, pe acel proiect, care zic eu că primează în fața unei Hotărâri de Consiliu Județean. Instanța va decide, iar daca interesul oamenilor va fi mai presus, atunci probabil vor câștiga în instanță”, a afirmat consilierul PSD Felix Cozma.

Vezi mai jos ședința extraordinară a Consiliului Județean Bihor…

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Bihor din data de 12.05.2021

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Bihor din data de 12.05.2021

Publicată de Consiliul Judeţean Bihor pe Miercuri, 12 mai 2021
- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI