Zeci de localnici din Aleşd au îngreunat traficul rutier, sâmbătă, pe străzile din oraş, inclusiv şi cea pe care locuiește primarul Ioan Todoca, nemulţumiţi de traseul viitoarei şosele de centură. Drumul ar urma să treacă la mică distanţă de case, ceea ce îi deranjează pe oameni.
Oamenii se opun variantei propuse de Consiliul Județean Bihor pentru că viitoarea şosea ar trece printr-un cartier rezidenţial, și nu ar rezolva problema traficului din oraş şi nici pe cea a poluării, după cum susțin aceștia.
Oamenii cer ca noul drum să ocolească oraşul, aşa cum, de altfel, prevedea un proiect mai vechi al CNAIR.
Reamintim ca pe o hartă au fost evidenţiate în culori diferite toate cele trei variante, pe care Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan le-a prezentat pe fiecare în parte cu câteva explicaţii.
Prima variantă, propusă în anul 2010, presupune un traseu cu o lungime de 16,8 kilometri, care traversează răul Crișul Repede în sud și o zonă deluroasă și accidentată în nord. Lungimea și complexitatea lucrărilor ar urca valoarea proiectului la 102 milioane de euro cu TVA inclus, adică 6 milioane de euro/km.
Al doilea traseu are o lungime de 6,4 km, la o valoare estimată de 27 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 4,2 milioane de euro/km.
Cea de-a treia variantă presupune un traseu de 5,9 km, realizabil la un cost de aproximativ 25 de milioane de euro.
Cea de-a treia varianta de 5,9 kilometri, este cea recomandată de proiectant și susținută de către Consiliul Județean Bihor după ce, în urma unei analize multicriteriale, a obținut cel mai mare punctaj. „Scenariul 3 este investiția cu cele mai reduse costuri, realizabilă în termenul cel mai scurt și cu cele mai mici cheltuieli de întreținere și operare. De asemenea, lucrările de execuție nu ar afectata aria protejată ROSCI0050 (Râul Crișul Repede, amonte de Oradea)”, a spus atunci preşedintele CJ Bihor.
Pe lângă faptul că prima variantă ar presupune costuri nerealiste, diferenţa între celelalte două este că dacă varianta a doua ar necesita mai multe exproprieri şi ar trece şi pe terenuri care fac parte dintr-un sit Natura 2000, cea de-a treia este „cea mai scurtă şi mai uşor de construit”, a precizat la acea vreme, preşedintele CJ Bihor. De asemenea, ea ar prezenta avantajul că necesită exproprierea unor terenuri care nu sunt afectate de construcţii, cu o singură excepţie.
Drumul de centură ar urma să plece, cu orientare dinspre Oradea, din zona între comuna Lugaşu de Jos şi intrarea în Aleşd, să intre în spatele cartierului de blocuri şi apoi „pe o stradă unde, dintr-un câmp, Primăria Aleşd a emis autorizaţii de construcţie pentru case”, a explicat Bolojan, precizând că „problema este că pe câteva sute de metri intră într-o zonă locuită, dar este un lucru suportabil”.
Cea de-a treia, este varianta de proiect care a stârnit nemulţumiri în rândul localnicilor din Aleşd.
Vezi mai jos conferinţa de presă despre cele 3 variante ale viitoarei şosea de centură din Aleşd: