Acces cu cartela electronică la pubelele de gunoi dintre blocuri: un proiect al firmei de salubrizare din Aleșd

662
 

Locuitorii orașului Aleșd vor avea acces în rampele de gunoi dintre blocuri doar cu o cartelă electronică. Societatea de salubrizare a oraşului are în plan securizarea ţarcurilor pentru pubele, prin montarea unor cititoare de carduri, ca soluţie împotriva împrăştierii gunoaielor de către cei care scormonesc după resturi. 

Salubri Aleșd a epuizat aproape toate metodele de a păstra curate platformele de gunoi, din cartierele oraşului. Chiar şi după ce rampele au fost împrejmuite cu plasă de sârmă, deşeurile menajere din pubele sunt în continuare împrăştiate pe suprafeţe mari.  

Conducerea societăţii aleșdene de salubrizare a luat în calcul experimentarea unui sistem atipic de securizare a platformei de gunoi, prin montarea unor cititoare de carduri la porţile ţarcurilor metalice, astfel încât să le fie permis accesul la pubele numai locatarilor arondaţi. 

Astfel, începand cu data de 1 noiembrie cele 2 ingradiri (imprejmuri) destinate depozitarii deseurilor pe cele 5 fractii, montate in locatiile blocurilor C1-B4 si X11-X12, vor putea fi accesate doar de cetatenii care au primit jetoane de acces din partea asociatiilor care au fost alocate la repectivele imprejmuri.

Deseurile depozitate in containerele respective vor fi cantarite distinct la momentul ridicarii prin sistemul de cantarire aflat pe masina de ridicat deseu.

In acest sens, rugam cetatenii sa nu depoziteze deseuri in afara imprejmuirilor respective, fiind pasibili de amenzi din partea autoritatii locale.

De asemenea, rugam cetatenii sa precolecteze separat deseurile pe care le-au generat in propria locuinta si sa le depoziteze tot separat in containerele specifice deseurilor generate si aflate in cele 2 imprejmuri. Atat containerele metalice aflate pe platforma C1-B4 cat si containerele de 1,1mc din tarcul X11-X12 sunt inscriptionate cu tipul deseului care se depoziteaza in ele„, transmite directorul Salubri Aleșd, ing. Claudiu Teodorof.

Exemplificarea colectarii selective:

Hartie si cartonPlastic si metalSticlaDeseuri biodegradabileDeseuri reziduale
Ziare, carti, reviste, caiete;
Hartie tiparita si corespondenta;
Ambalaje de hartie si carton curate;
Cartoane de oua;
Vesela de carton de unica folosinta putin murdara;
Tuburi de la hartia igienica si prosoape de bucatarie;
Alte obiecte din hartie curata.
Hartia / cartonul se depune in sacii albastri sau legate cu sfoara.
Pungi si sacose de plastic;
Cutii de la alimente din plastic si metal (clatite cu apa);Recipienti de la bauturi (PET-uri);Tavite din polistiren de la carne;Folii de plastic ;Jucarii din material plastic;Ligheane, ghivece;Vesela din material plastic de unica folosinta;Cutii de lapte si sucuri;Flacoane de la cosmetice, detergenti, produse de curatat;Cutii de conserve;Doze din aluminiu.
Recipientii (PET-urile) din plastic se vor depune in sacii galbeni si vor fi fara dop si presate.
Sticle de orice culare – fara dop;
Borcane – fara capac;
Ambalaje din sticla de la produse cosmetice;Resturi de mancare gatita ce nu mai pot fi consumate;Coji si alte resturi de fructe si legume;Resturi de carne si peste;Resturi de orez, paste, fasole si alte cereale;Coji de oua, coji de nuci;Pliculete de ceai folosite, zat de cafea;Resturi de paine, prajituri, produse de patiserie;Flori din vaze;
Deseurile biodegradabile vor fi compostate sau vor fi transportate la statia de compostare TMB Oradea
Continutul sacului de la aspirator;
Scutece de unica folosinta / tampoane;
Mucuri de tigara;
Servetele folosite, ambalaje foarte murdare;
Cioburi de sticla si ceramica sparta;
Orice alte tipuri de deseuri nepericuloase care nu pot fi reciclate.
Aceste deseuri nu pot fi valorificate ci se elimina la depozitul ECO Bihor(groapa de gunoi).
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.