37 C
Aleşd
duminică, 14 iulie 2024
Blue Container Aleșd

„PROTEJEAZĂ-ŢI LOCUINŢA ŞI AFACEREA! TRĂIEŞTE ÎN SIGURANŢĂ!”

În perioada noiembrie – decembrie Poliţia Română derulează campania naţională de prevenire a furturilor din locuinţe şi societăţi comerciale „Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!”, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate (A.R.T.S.), în colaborare cu Federaţia Serviciilor de Securitate (F.S.S.).

Scopul campaniei preventive este informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe şi din societăţi comerciale, precum şi la utilitatea sistemelor tehnice de protejare a locuinţelor, sediilor ori a punctelor de lucru ale societăţilor comerciale, ca modalităţi eficiente de prevenire a furturilor.

Campania preventivă este implementată la nivelul județului Bihor de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cu polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. Polițiștii bihoreni vor acționa cu preponderență în mediul urban, urmând să organizeze întâlniri cu reprezentanții grupurilor ţintă, respectiv cu administratorii de societăţi comerciale, cu asociaţiile de proprietari, pentru a-i informa cu privire la metodele destinate autoprotecţiei și prevenirii victimizării prin infracțiuni de furt.
Tototdată, polițiștii bihoreni vor organiza acţiuni de informare în zone cu aflux mare de cetăţeni, pentru ca mesajul preventiv al campaniei să ajungă la cât mai multe persoane.

Ca materiale de suport ale campaniei, polițiștii bihoreni vor distribui pe raza întregului judeţ broşura „Ghidul siguranţei locuinţei şi afacerii” şi afişe cu recomandări preventive.

brosura_campaniei

POLIŢIA BIHOREANĂ VĂ RECOMANADĂ:
PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINŢE
• Nu permiteți accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
• Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
• Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
• Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat!
• Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste

aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
• Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineți în casă bunuri de valoare sau că sunteți plecați de acasă! Selfie-urile sunt și ele distractive, dar aveți grijă la ce lăsați să se observe în imagine. Nu puneți poze în care se poate vedea ce obiecte dețineți sau care e structura apartamentului dumneavoastră.
• Treceți peste impulsul de a anunța pe rețele de socializare că urmează să plecați într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport vă aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților.
• Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
• Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
• Locurile “secrete” în care le lăsați prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt așa secrete. Astfel de metode vă fac vulnerabili în fața furturilor.
• Obișnuiți-vă să activați sistemul de alarmă de fiecare dată când plecați de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitați să puneți la vedere sticker-ul care anunță că locuința ta este protejată.
• Asigurați-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereți administrației să le înlocuiască imediat.
• Dacă sunteți plecat de acasă mai mult timp, folosiți un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignorați.
• Indiferent de pretext, nu le oferiți persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.
• Închideți ferestrele și ușa de fiecare dată când plecați de acasă. Unul din patru furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.

PREVENIREA FURTURILOR DIN SOCIETĂȚI COMERCIALE:

– În magazinele cu autoservire, trebuie amenajat un colț cu rafturi unde vor fi lăsate bagajele voluminoase ale clienților, care vor fi supravegheate de către un angajat!
– Persoanele care hoinăresc prin magazin în mod „dezinteresat” şi urmăresc doar vigilenţa celor care supraveghează trebuie să dea de gândit!
– Atenţie sporită trebuie acordată persoanelor care pot ascunde sub vestimentaţie (rochii foarte largi etc.) buzunare special confecţionate pentru a ascunde diverse produse!
– În magazinele unde există raioane de îmbrăcăminte şi cabine de probă, personalul care supraveghează trebuie să manifeste prudenţă maximă şi să nu permită accesul în cabina de probă decât cu un singur sortiment de îmbrăcăminte şi sub strictă supraveghere!
– Raioanele cu articole de mare valoare cum sunt bijuteriile, aparatura electronică etc., trebuie amplasate cât mai departe de ieşirea din magazin, în expoziţii închise sau în spatele tejghelelor!
– Asigurarea unui iluminat corespunzător pe timp de noapte a uşilor de acces în magazin!
– Transportul banilor trebuie făcut în condiţii de maximă securitate, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege!
– Înainte de închiderea magazinului trebuie controlate toate raioanele pentru a nu oferi posibilitatea unui hoţ să rămână înăuntru!
– La magazinele cu program non-stop, servirea pe timpul nopţii se va face printr-un geam special amenajat, nefiind permis sub nici o formă accesul clienţilor în magazin, mai ales atunci când este deservit de un singur vânzător!
– Nu păstraţi sume mari de bani în casele de marcat şi nu oferiţi informaţii referitoare la paza societăţii unor persoane necunoscute!
– Nu de puţine ori autorii unor astfel de fapte au profitat de neglijenţa manifestată de unii gestionari, patroni sau angajaţi în asigurarea securităţii

valorilor deţinute, existând cazuri când nu s-a acţionat sistemul de alarmare la plecarea din firmă sau nu au fost asigurate cu pază bunurile societăţii.
– Pe timpul nopţii, magazinele trebuie să fie prevăzute cu sisteme de alarmă, să aibă închizători sigure şi grilaje, conform prevederilor Legii nr. 333/2003.
– Cu cât sistemul de siguranţă va fi mai sofisticat, riscul spargerii va fi diminuat!
– Totodată, trebuie avută în vedere selectarea cu grijă a personalului, ştiut fiind faptul că nu de puţine ori infractorii nu acţionează la întâmplare, ci cu sprijinul şi complicitatea personalului ce deserveşte unitatea!

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,849FaniÎmi place
1,734CititoriConectați-vă
988CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI