Cod Roșu de caniculă în Bihor până mâine seară

490
 

Meteorologii au emis o avertizare de tipul Cod ROȘU de caniculă valabilă joi şi vineri în şase judeţe din vestul şi nordul ţării. Specialiştii anunţă că urmează o perioadă cu temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat.

 

Astfel, joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei.

Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38-39 de grade iar pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20-24 de grade.

De asemenea, tot de joi și vineri este în vigoare și un Cod Portocaliu, valabil în Banat, Transilvania și Moldova. Astfel, local în zonele joase, valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei, atât pe timpul zilei, cât și noaptea. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Restul țării este sub Cod Galben de caniculă. Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

 

Urmărește-ne și pe Google News