7 formațiuni de studiu din județ fac ore online. 10 elevi și 18 cadre didactice din Bihor sunt diagnosticați cu Covid-19

647
Elevi
Foto ©️ Guliver/GettyImages
 

Inspectoratul Școlar Județean Bihor monitorizează zilnic modul în care se gestionează procesul instructiv-educativ în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

În urma centralizării informațiilor raportate de către unitățile de învățământ s-au identificat 10 elevi diagnosticați cu COVID 19 din 8 școli, 18 cadre didactice, 3 cazuri în rândul personalului didactic auxiliar și 3 cazuri în rândul personalului nedidactic. Având în vedere această situație 7 formațiuni de studiu își desfășoară activitatea online: câte o formațiune de studiu la Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Teoretic ”Ady Endre” Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Orizont” Oradea, Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” Oradea și 3 formațiuni de studiu la Liceul Teoretic ”Hortvath Janos” Marghita însumând un număr de 142 de elevi. 

În ce privește scenariile în care școlile își desfășoară activitatea avem la nivelul învățământului preuniversitar bihorean următoarea situație:

  • în scenariul 1 se află 514 școli, respectiv 42 353 elevi; 
  • în scenariul 2 se află 200 de unități de învățământ unde 26 207 elevi sunt prezenți fizic, iar 21 489 studiază online; 
  • în scenariu roșu nu funcționează nicio unitate de învățământ; 
  • 476 de elevi studiază online, motivat medical, iar 41 de cadre didactice iși desfășoară predarea online din același motiv.  

De asemenea în această perioadă în contextul amenajării unor centre de vaccinare destinate personalului din învățământ s-au centralizat intențiile de vaccinare în rândul personalului din învățământ. Dintre cadrele didactice cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția pentru vaccinare un număr de 1076, dintre cei cu vârsta peste 55 de ani un număr de 190 cadre didactice, dintre personalul didactic auxiliar și nedidactic cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția 313, iar cu vârsta peste 55 de ani 116.  

Pe categorii de vârstă, nivel de predare și categorii situația este următoare:

  • la ciclul preșcolar: 234 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 44 peste 55 de ani;
  • la ciclul primar: 246 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 42 peste 55 de ani; 
  • 13 cadre didactice din învățământul special sub 55 de ani, 7 cadre didactice peste 55 de ani;
  • la ciclul gimnazial: 315 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 37 cadre didactice peste 55 de ani;
  • la învățământul liceal: 268 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 60 personal didactic peste 55 de ani; 
  • 131 personal didactic auxiliar și nedidactic sub 55 de ani, respectiv, 116 din această categorie peste 55 de ani.

În perioada 01 – 07 martie 2021 sunt propuse spre amenajare centre de vaccinare destinate personalului din învățământul preuniversitar. În cadrul acestor centre se va administra persoanelor sub 55 de ani vaccinul AstraZeneca în următoarele centre: în incinta Maternității din OradeaSala de sport din Beius, Sala de sport de la Colegiul Național ”Octavian Goga Marghita, iar celor peste 55 de ani vaccinul Pfizer în Orăselul Copiilor din Oradea.                                                              

Totodată, în cadrul unei videoconferințe cu directorii unității de învățământ organizată în cursul zilei de luni au fost invitați reprezentați ai Direcției de Sănătate Publică Bihor care au prezentat aspecte legate de campania de vaccinare cu accent pe cea care vizează personalul din învățământul preuniversitar. Cadrele didactice care s-au programat pentru alte centre decât cele amenajate pentru personalul din învățământ din perioada 1-7 martie 2021 pot participa conform planificării. Cei care doresc să renunțe pentru motivul alegerii unui alt vaccin pot să o facă menționând că se vor putea vaccina în etapa în care se va administra acel timp de vaccin.

De asemenea în cadrul întâlnirii a fost subliniată importanța triajului elevilor și rolul pe care al are personalul medical în administrarea testelor rapide. Pentru instruirea personalului medical care gestionează testele rapide din cadrul unităților de învățământ Direcția de Sănătate Publică Bihor organizează instruiri săptămânal marți și miercuri începând cura 14.00 la sediul instituției.

În cadrul aceleiași videoconferințe s-au prezentat aspectele referitoare la modul de organizare și implementare a Programului Școală după Școală conform metodologiei specifice în acord cu prevederile Ordinului Comun 3235/93/04 02 2021 al Ministerului Educației și Cercetării și  Ministerului Sănătății. În acest sens s-a transmis o solicitare către unitățile de învățământ în vederea întocmirii documentației specifice acestui tip de program, cu respectarea tutruror reglementărilor în vigoare. Implementarea acestui program vine ca răspuns la nevoile părinților elevilor.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.