4.2 C
Aleşd
marți, 3 decembrie 2024
Blue Container Aleșd

Utilajele de deszăpezire sunt pregătite pentru sezonul de iarnă

Viceprimarul Marcel Dragoș, împreună cu directorul RER Vest, Zoltan Palhegyi au susținut azi, 27 octombrie, o conferință de presă în teren, cu ocazia căreia au fost prezentate utilajele care vor fi folosite la deszăpezire de către operatorul de salubritate RER Vest.

La conferința de presă a participat și directorul Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Sebastian Marchiș.

Capacitatea de intervenție a SC RER VEST SA Oradea pentru sezonul de iarnă 2023 – 2024 acoperă o arie de 3.416.112 mp carosabil și 1170 artere de circulație, împărțite astfel: 389 pe urgența I, 301 pe urgența II, 238 pe urgența III, 242 pe urgența IV.

„Suntem pregătiți pentru sezonul de rece care se apropie. RER are în dotare 33 de utilaje care vor acționa pe cele 4 urgențe. Prima este urgența I, care presupune deszăpezirea intrărilor și ieșirilor din oraș, a arterelor principale și a căilor mijloacelor de transport în comun. De anul trecut, avem încă o locație în care stocăm materiale antiderapante, astfel încât și zona de dealuri a orașului să fie cât mai accesibilă pentru utilajele RER, iar locuitorii de aici să ajungă cât mai în siguranță în zona centrală a orașului. Cele două locații pentru depozitarea materialelor sunt situate pe strada Bihorului și pe strada Gh. Doja, fapt care va reduce mult timpii de intervenție”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.

Regulile de intervenție au rămas aceleași, fiind delimitate cele patru urgențe, arterele principale și legăturile către instituțiile publice, spitale, școli reprezentând urgența I.  

„Acționăm preventiv și ținem cont în permanență de avertizările meteo.  Noi deja încărcăm mașinile, avem șoferii pregătiți atunci când prognoza meteo anunță ninsoare sau îngheț”, a completat directorul RER Vest, Zoltan Palhegyi.

Pe cele 4 urgențe se intervine în ordinea priorităților. Astfel, urgența I presupune deszăpezirea intrărilor și ieșirilor din oraș, a arterelor principale, a căilor mijloacelor de transport în comun; urgența a II-a vizează intervenția pentru deszăpezirea drumurilor de acces între cvartalele de locuințe, a căilor de legătură dintre cartiere; urgența a III-a are în vedere toate străzile asfaltate din oraș, iar urgența a IV-a toate străzile neasfaltate din municipiu.

Utilajele care ies în oraș sunt dotate cu sistem de monitorizare GPS, pentru ca de la centrul de control al RER să se poată vizualiza în timp real situarea şi evoluția acestora în teren.

Materialele și utilajele folosite la intervenții

Materialele antiderapante folosite vor fi: sare, antiderapant lichid ClCa și antiderapant solid CL Mg.

Intervențiile pentru combaterea zăpezii-poleiului cu material antiderapant solid se vor face cu 23 utilaje, cu capacitate cumulată de 130 mc (3 utilaje de 8 mc, 2 utilaje de 7 mc, 12 utilaje cu capacitate de 4 mc, 1 utilaj cu capacitate 3,6 mc, 7 utilaje cu capacitate de 3,5 mc, 1 utilaj cu capacitate de 3 mc, 2 utilaje cu capacitate de 2,6 mc, 2 utilaje de 2 mc și 3 utilaje de 1 mc). 

În ceea ce privește intervențiile pentru combaterea zăpezii-poleiului cu material lichid, acestea se vor face cu 2 utilaje cu capacitate de 7 mc (echivalent a 14.000 litri/intervenție). Pentru această activitate există un utilaj de rezervă cu capacitate de 7000 litri.

Pentru transportul  zăpezii se vor folosi 5 utilaje cu capacitate de 3,5 mc (echivalent 17,5 mc/intervenție). Capacitatea poate fi suplimentată până la un număr de 16 utilaje, cu o capacitate de 200 mc. Patru utilaje sunt cu încărcare frontală de diferite capacități.

În intervențiile de pluguit zăpada se vor folosi 24 de utilaje dotate cu plug, în cazul în care stratul de zăpadă depășește 5 cm.

În ceea ce privește materiale antiderapante aflate pe stoc, există 1.125 tone de sare, 271 de tone nisip și 10.080 litri clorură de calciu lichidă.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,558FaniÎmi place
1,730CititoriConectați-vă
998CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,700AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI