„Stop Cancerului de Col Uterin!”

503

În calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, perioada 21- 27 ianuarie 2019 este dedicată celebrării Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin printr-o campanie de informare, ce are ca scop creșterea gradului de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și atragerea atenției asupra mijlocelor de prevenire a cancerului de col uterin.

 

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă. În anul 2018 s-au diagnosticat 569 847 cazuri noi de cancer de col uterin, reprezentând 3,2% din totalul cancerelor nou diagnosticate. România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (34,9 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000), aflându-se pe primul loc între țările UE, cu aproximativ 1 740 decese anual.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Vaccinarea împotriva virusului papilloma uman (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Multe femei, în special tinere, active în familie și societate, pot fi astfel salvate. Prezintă-te la medic pentru a te informa corect despre metodele de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin. Nu amâna!

Programul Național de Screening prin testarea Babeș Papanicolau, pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, derulat în județul Bihor prin intermediul medicilor de familie în relație contractuală cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Spitalul „Pelican” Oradea, vizează femeile cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani.

Direcția de Sănătate Publică Bihor, prin Compartimentul de Evaluarea și Promovarea Sănătății, organizează în acestă perioadă o serie de activități specifice, prin intermediul cărora, femeile sunt sensibilizate asupra vaccinării și screening-ului, strategii optime de protecție împotriva cancerului de col uterin.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.