Sesizare penală pentru tăierea ilegală a unei specii protejate în Valea Iadei!

600

Ca urmare a controlului din data de 12.06.2021, cu ocazia competiției off road 4×4 “Cupa Bihorului” în zona siturilor Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Munții Pădurea Craiului și ROSCI0262 Valea Iadei, la întoarcerea spre Oradea, comisarii Gărzii de Mediu s-au autosesizat cu privire la tăierea unor arbuști de Liliac transilvănean (carpatin) în zona Cantonului Murgașu.

Cantonul Murgașu se găsește în situl Natura 2000 ROSCI0262 Valea Iadei, sit desemnat pentru protejarea populației de Liliac transilvănean (carpatin) Syringa josikaea. Conform Planului de management și a Regulamentului sitului de importanță comunitară ROSCI0262 Valea Iadei in situl Natura 2000 ROSCI0262 au fost inventariate 68 exemplare de Liliac transilvănean (carpatin) Syringa josikaea.

„În data de 12.06.2021 s-a constatat faptul că au fost tăiate 7 exemplare de Liliac transilvănean (carpatin) Syringa josikaea din imediata vecinătate a Cantonului Murgașu, mai exact între podețul de acces și canton de către o persoană fizică. Menționăm că în dreptul Cantonului Murgașu lângă DJ 108J este amplasat un panou informativ de circa 6 mp, cu informații și imagini foto numai despre Liliacul transilvănean (carpatin) Syringa josikaea.

Ca urmare a constatărilor de mai sus, Garda de Mediu Bihor A SESIZAT ORGANELE DE URMĂRIRE PENALĂ ÎN VEDEREA CONSTATĂRII EXISTENŢEI SAU INEXISTENŢEI UNEI INFRACŢIUNI, PRECUM ŞI STABILIREA PERSOANELOR VINOVATE DE SĂVÂRŞIREA ACESTEIA”, transmit comisarii gărzii de mediu Bihor.