Primăria municipiului Oradea realizează o „parcare pentru călătorie” (park & ride), în Piața Emanuil Gojdu, zona Cetății Oradea

285

Primarul Ilie Bolojan a anunțat în cadrul conferinței de presă de joi, 19 iulie, că Primăria Municipiului Oradea derulează proiectul de realizare a unei parcări subterane de tip Park & Ride în Piața Emanuil Gojdu, zona Cetății Oradea. Studiul de fezabilitate este în curs de realizare, fiind efectuate măsurătorile topografice, forajele pentru studiul geotehnic și corelarea cu deținătorii de utilități din zonă.

Viitoarea parcare va fi realizată în subteran, pe un singur nivel, perimetral pe trei laturi ale Catedralei Ortodoxe Române (în formă de U). Este destinată parcării autovehiculelor mici și motocicletelor, capacitatea estimată fiind de 265 locuri. Se vor realiza două căi de acces intrare-ieșire dinspre Șanțul Cetății, cu legătură din și spre Calea Clujului și strada Griviței.

„Ne dorim să realizăm această parcare Park & Ride în zona Catedralei Ortodoxe, care este o zonă centrală aglomerată. Avem 25.000 de navetiști care vin zilnic în Oradea, din care 10.000 vin cu mașinile personale și trebuie să parcheze în oraș, iar acest flux de navetiști este dublat în perioada de sezon primăvară-toamnă de un aflux de turiști, care în cea mai mare parte vin cu mașinile personale din județele Cluj, Arad, Timiș etc. Urmărim ca prin realizarea acestei parcări numărul mașinilor care ajung în zona centrală a orașului să se reducă. Am gândit ca această parcare să se realizeze în apropiere de Calea Clujului și de zona Cetății Oradea, deoarece cel mai important flux de circulație este dinspre Cluj-Napoca, și se află totodată în vecinătate de cel mai apropiat traseu al liniei de tramvai, care pleacă de acolo în trei direcții din oraș. Va fi destinată celor care locuiesc în zona metropolitană și turiștilor care vor putea să-și lase mașina și să folosească de aici transportul în comun. Ea va fi operată în colaborare cu operatorul OTL, tariful de parcare va fi mai mic decât în alte zone iar cei care vor parca aici vor putea călători gratuit pe mijloacele de transport în comun în ziua respectivă pe baza tichetului de parcare. Parcarea va fi dotată și cu o stație pentru încărcarea acumulatorilor mașinilor electrice”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Parcarea subterană va fi amenajat la suprafață cu dale urbane: pavaj, spații verzi, jardiniere, mobilier urban și bike sharing. Acest dalaj urban se va extinde deasupra carosabilului până la linia de tramvai din dreptul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Conceptul de parcare Park & Ride este des întâlnit în marile orașe europene, asemenea parcări fiind amplasate în vecinătatea mijloacelor de transport în comun.

După finalizarea studiului de fezabilitate, la începutul lunii octombrie a acestui an, Primăria Oradea va depune cererea de finanțare pe axa de mobilitate, iar dacă finanțarea va fi câștigată  lucrările ar putea să înceapă în primăvara anului viitor. Valoarea estimată a lucrărilor la faza actuală este de 16.500.000 lei cu TVA inclus, respectiv 3,6 milioane euro.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.