19.2 C
Aleşd
miercuri, 12 iunie 2024
Blue Container Aleșd

Prima ediție a olimpiadei naționale de dezbateri pentru juniori la Oradea

Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor organizează la Oradea, în perioada 23-26 mai 2024, prima ediție a Olimpiadei de dezbateri pentru juniori (clasele VII-VIII) – etapa națională.

Competița reunește la prima ediție 46 de echipaje constituite din câte trei elevi, din care un echipaj, de la Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” Oradea, reprezintă județul Bihor. Această etapă a olimpiadei este găzduită de Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” Oradea, iar participanții sunt cazați La liceul Teologic Penticostal ”Betel” Oradea și Colegiul Economic ”Partenie Cosma” Oradea.

Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 23 mai 2024, în Aula Magna a Universității din Oradea, iar festivitatea de premiere în data de 26 mai, ora 10.30 la Filarmonica de Stat din Oradea.
Dezbaterile din cadrul Olimpiadei se desfășoară pe parcursul a trei zile, conform formatului World Schools adaptat, fiind un tip de dezbatere academică (numită și educațională sau formală) în care se abordează o temă din două perspective diametral opuse.

Tema dezbaterii reprezintă în primul rând un pretext pentru exersarea abilităţilor de comunicare în spaţiul public, de gândire critică şi de argumentare logică.
La o dezbatere participă două echipe alcătuite din câte trei membri, dintre care una trebuie să susţină şi cealaltă trebuie să nege/combată tema pusă în discuţie (moţiunea). Aceste două echipe sunt denumite „echipa afirmatoare” sau „Guvern”, respectiv „echipa negatoare” sau „Opoziţie”. Abordarea de tip pro/contra dezvoltă participanţilor capacitatea de analiză a problemelor controversate şi ajută la obţinerea unor imagini nedistorsionate de prejudecăţi. Echipele au posibilitatea de a interacţiona prin schimburi de întrebări sau prin intervenţii punctuale.

Având în vedere particularitatea olimpiadei, pe lângă dezbaterile din cadrul competiției, elevii vor avea parte și de un program cultural în Municipiul Oradea prin intermediul Primăriei Municipiului Oradea și APTOR Visit Oradea.

Competiția se desfășoară cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Ministerul Educației, precum și al partenerilor.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,675FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI