Polițiștii au dat amenzi în Bihor șoferilor de mașini și motociclete cu tobe neomologate, care produc zgomot în exces

1171

Polițiștii Bihoreni au depistat în trafic motociclete și autoturisme care prezentau modificări neomologate la sistemul de evacuare a noxelor, tobe care produceau zgomot excesiv, poluând fonic.

În noaptea de 1 spre 2 iulie, poliţiştii rutieri, au organizat o acțiune, în vederea depistării vehiculelor care prezintă modificări neomologate la sistemul de evacuare, respectiv a celor care depășesc nivelul de zgomot stabilit cu ocazia omologării, în special nivelul de zgomot emis de motociclete, în circulația pe drumurile publice.

În cadrul acțiunii, polițiștii rutieri au utilizat un aparat sonometru clasa I, cu rețele de ponderare A, C, omologat și verificat metrologic, recent intrat în exploatare la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, pentru a se verifica dacă vehiculele produc un zgomot mai mare în regim de staționare față de nivelul de zgomot stabilit cu ocazia omologării, respectiv pentru probarea acestor fapte.

Pentru neregulile constatate în cadrul acțiunii, au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 12.260 de lei. De asemenea, au fost reținute 19 certificate de înmatriculare, până la remedierea deficiențelor constatate.

Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile legale, certificatul de înmatriculare reținut de către poliția rutieră pentru anumite deficiențe tehnice, se restituie la prezentarea dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reținut, respectiv după remedierea deficiențelor și constatarea acestui aspect la nivelul reprezentanțelor Regiei Autonome Registrul Auto Român.

Întrucât, prin utilizarea vehiculelor care poluează fonic este afectat confortul întregii comunități din zonele în care sunt utilizate aceste vehicule, disconfortul creat fiind mult mai pronunțat pe timpul nopții, polițiștii rutieri bihoreni vor organiza periodic acest gen de acțiuni. 

În scopul depistării cu celeritate a acestor vehicule, cetățenii pot sesiza acest gen de fapte prin e-mail, la adresa: rutierabihor@bh.politiaromana.ro

Prin intermediul adresei de e-mail se pot furniza informații referitoare la străzile, zonele în care sunt utilizate vehicule care poluează fonic, respectiv numărul de înmatriculare al vehiculelor respective.

Depistați de polițiștii rutieri în trafic, în timp ce conduceau vehicule cu modificări neomologate la sistemul de evacuare:

Joi, 1 iulie, la ora 00.15, pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 31 de ani, din Oradea, în timp ce conducea o motocicletă, iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că motocicleta prezenta modificări neomologate la sistemul de evacuare, precum și faptul că anvelopa spate era uzată peste limita admisă.

Totodată, în urma determinării nivelului de zgomot emis în regim de staționare, vehiculul a produs un zgomot în valoare de 106 dB (A) față de 99 de dB(A) la omologare.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de 870 de lei. Totodată, i-a fost reținut certificatul de înmatriculare al vehiculului, până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.

Tot, miercuri, 30 iunie, în jurul orei 19.50, pe B-dul Decebal din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 41 de ani, din comuna Sărmășag, județul Sălaj, în timp ce conducea un autoturism. În urma verificărilor efectuate de polițiștii rutieri, s-a constatat că autoturismul respectiv prezenta modificări neomologate la sistemul de evacuare.

Totodată, în urma determinării zgomotului emis în regim de staționare, vehiculul a produs un nivel de zgomot în valoare de 97 dB (A), față de 72 de dB(A) la omologare.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de 580 de lei. Totodată, i-a fost reținut certificatul de înmatriculare al vehiculului, până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.

De asemenea, miercuri, 30 iunie, în jurul orei 22.45, pe B-dul Dimitrie Cantemir din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 26 de ani, din Oradea, în timp ce conducea o motocicletă care, de asemenea, prezenta modificări neomologate la sistemul de evacuare.

Totodată, în urma determinării nivelului de zgomot emis în regim de staționare, vehiculul a produs un zgomot în valoare de 110 dB(A), față de 90 de dB(A) la omologare.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de 870 de lei. Totodată, i-a fost reținut certificatul de înmatriculare al vehiculului, până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.