În era digitală într-o continuă expansiune, tehnologia ne oferă oportunități nenumărate, dar aduce și provocări noi și complexe, una dintre acestea fiind reprezentată de amenințările cibernetice, care evoluează rapid.
Pentru a preveni victimizarea prin infracțiuni informatice, polițiștii Comaprtimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor derulează acțiuni de informare a populației, în cadrul Proiectului „Fii sigur pe net – capcane, vulnerabilități și ajutor!”, demarat în cursul anului 2024, de polițiștii din Bihor.
Astfel, în cursul lunii februarie a.c., polițiștii din Bihor au derulat o serie de întâlniri cu reprezentanți și angajați ai unor societăți comerciale din municipiul Oradea, în cadrul cărora au prezentat detalii despre cele mai noi moduri de operare privind fraudele cu investiții, despre ce sunt aceste fraude, cum se manifestă, cum pot afecta utilizatorii și cum ne putem proteja de ele.
Au fost prezentate moduri de operare privind fraudele prin telefon, fraudele cu carduri, despre fraudele cu câștiguri false, despre înșelăciunile electronice și despre fraudele bancare, aducându-se în atenția publicului exemple de astfel de infracțiuni și recomandări concrete pentru a reduce riscul de vulnerabilitate.
Totodată, au fost prezentate modalități de fraudare prin intermediul platformelor de comerț electronic, insistându-se pe măsurile de precauție care trebuie luate, respectiv parole puternice, atenție sporită la link-uri/atașamente provenite din surse necunoscute, nedivulgarea datelor personale, autentificare multi-factor.
Peste 1.000 de persoane au fost informate, în cursul lunii februarie, pe acest subiect.
Polițiștii de prevenire bihoreni continuă, pe parcursul acestui an, acțiunile pentru siguranța pe Internet, în contextul în care prevenirea criminalității informatice constituie o prioritate în domeniul prevenirii criminalității.