25.3 C
Aleşd
miercuri, 24 iulie 2024
Blue Container Aleșd

În Bihor se desfășoară programul „Orașul vaccinează satul”

Scăderea ritmului de vaccinare prin intermediul centrelor fixe, oferă oportunitatea redirecționării efortului și resurselor aferente, spre facilitarea accesului populației din mediul rural și din localități unde accesul la centre de vaccinare este dificil. 

În acest sens, în județul Bihor se desfășoară programul „Orașul vaccinează satul”, inițiat de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid 19, cu finalizare la data de 31.08.2021. Asigurarea accesului populației din mediul rural la vaccinarea împotriva COVID-19 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate, pentru prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea nivelului optim de acoperire vaccinală la nivelul populației din România, în special în condițiile evoluției preconizate a răspândirii virusului SARS-CoV-2 (cu mutații /tulpini noi).

Modalitatea de realizare a acestui demers, constă în organizarea de echipe mobile de vaccinare, cu personal din cadrul centrelor fixe cu activitatea diminuată sau suspendată, care derulează activități planificate de vaccinare în zonele arondate.

Pentru utilizarea rațională și justificată a resurselor angrenate în campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Instituția Prefectului Județului Bihor și Direcția de Sănătate Publică Bihor au adoptat, începând din 01.07.2021, noi măsuri cu privire la funcționarea centrelor și impulsionarea campaniei de vaccinare. Aceste măsuri constau în:

1.    Eficientizarea activității centrelor fixe din mediul urban prin:

a.    Modificarea programului de lucru și adaptarea acestuia în funcție de adresabilitatea la centrul de vaccinare.

Denumire centruTip VaccinProgram
*Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea  Staționar 3 (Maternitate)ModernaMarți și Joi14.00-20.00
*Centrul de vaccinare modular Gojdu, OradeaCentrul I: PfizerCentrul II: JohnsonLuni – Duminică 08.00-20.00
*Sală din incinta Orășelului Copiilor OradeaCentrul I – PfizerCentrul II – Johnson & JohnsonLuni – Duminică 08.00-20.00
Spitalul Pelican OradeaPfizerLuni – Duminică 15.00-19.00
Parter Internat CT Traian Vuia OradeaCentrul I – AstraCentrul II – Johnson & JohnsonLuni și Miercuri14.00-20.00
*Spitalul Orășenesc AleșdPfizerLuni–Vineri15.00-18.00
*Casa de Cultură Zilahy Lajos SalontaPfizerLuni – Vineri 08.00-14.00
*Sală de sport BeiușCentrul I – Johnson & JohnsonCentrul II – PfizerLuni – Vineri 08.00-14.00
*Spitalul Orășenesc ȘteiPfizerLuni – Vineri 14.00-20.00
*Secția exterioară a Spitalului Municipal „Dr. Pop Mircea” Valea lui MihaiPfizerLuni – Duminică 14.00-20.00
*Sală de sport – C.N. “Octavian Goga” MarghitaPfizerLuni – Duminică 14.00-20.00

*În afara programului de lucru, personalul centrelor de vaccinare va planifica și organiza activități de vaccinare cu echipe mobile în zona arondată

Programul individualizat al fiecărui centru de vaccinare va fi afișat la loc vizibil.

b.    Suspendarea temporară a activității în centre de vaccinare cu adresabilitate scăzută (Sala de sport Liceul Tehnologic Nicolae Jiga Tinca, Căminul Cultural Tileagd, Fost sediu Primăria Oșorhei, Căminul Cultural Bratca, Fostul Dispensar medical Sălard, Sala Comunitară Popești, Sală de sport Sântandrei).Personalul continuă activitatea exclusiv ca și echipă mobilă (inclusiv pentru efectuare rapeluri restante) în zona arondată.

2.    Impulsionarea activităților de vaccinare prin intermediul echipelor mobile care vor realiza vaccinarea în zonele arondate. Parte a efortului comun de încurajare și accesibilizare a vaccinării, suplimentar față de acțiunile echipelor mobile din cadrul centrelor fixe de vaccinare, începând cu data de 01.07.2021, Serviciul Mobil de Urgențe, Reanimare și Descarcerare Bihor (SMURD Bihor) cu implicarea personalului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Oradea și cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor (ISU Crișana), demarează acțiuni în echipă în localitățile cu acoperire vaccinală mică și foarte mică, în scopul impulsionării vaccinării din județul Bihor. În acest sens, echipaje ale ISU Crișana vor realiza acțiuni de informare și anunțare a populației din localitățile planificate la vaccinare, anterior deplasării echipelor mobile, care vor realiza vaccinarea conform calendarului planificat al acțiunilor.

Subliniem necesitatea implicării comunităților și a tuturor actorilor relevanți din comunitatea locală în campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, în scopul obținerii unei acoperiri vaccinale optime, premiză a unei bune pregătiri a populației, la nivel local, în fața riscului previzibil în cazul apariției unui nou val de îmbolnăviri.

Menționăm faptul că în România vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este voluntară și gratuită.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,932FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI