13.1 C
Aleşd
sâmbătă, 13 aprilie 2024

CONCURS, “ŞTIU ŞI APLIC- securitatea şi sănătatea în muncă se deprinde pe băncile şcolii”

În data de 30.03.2024 la Colegiul Tehnic ˝Traian Vuia˝ din Oradea, a avut loc  CONCURSUL “ŞTIU ŞI APLIC-securitatea şi sănătatea în muncă se deprinde pe băncile şcolii”, având ca obiectiv principal  încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei numită securitate şi sănătate în muncă. Acest concurs se află la a unsprezecea ediție de desfășurare în judeșul Bihor.

- Publicitate -

Evenimentul a fost organizat de către INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BIHOR în parteneriat cu INSPECTORATUL TERITORIAL DE  MUNCĂ AL JUDEŢULUI BIHOR, în cadrul proiectului „Valenţe culturale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, demarat de INSPECŢIA MUNCII şi MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE.”

Introducerea disciplinei Securitate şi Sănătate în Muncă în învăţământul preuniversitar constituie o componentă cheie în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, prin învăţarea de către tineri a modului de a lucra în condiţii de securitate şi sănătate.

Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă etc.

Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.

Scopul acestui concurs este conştientizarea profesorilor şi tinerilor elevi, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă.

Participanţi la eveniment au fost 58 elevi şi 24 profesori coordonatori din cadrul a 14 unităţi de învătâmânt din judeţul Bihor fiind împărțiți pe cinci filiere – filiera tehnologică ciclul inferior și superior, filiera teoretică ciclul inferior și superior și filiera profesională.

Unitățile de învățămînt participante au fost:

1.Colegiul Tehnic ˝Traian Vuia˝ Oradea

2.Colegiul Tehnic “Partenie Cozma” Oradea

3.Colegiul Tehnicologic Sanitar “Vasile Voiculescu” Oradea

4.Liceul Tehnologic Unirea Ștei

5.Colegiul Tehnic ˝Ioan Ciordas˝ Beius

7.Liceul Tehnologic  ”Horea” Marghita

8.Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta

9.Colegiul National ˝Avram Iancu˝ Stei

10.Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea

11.Colegiul Tehnic Mihai Viteazul˝ Oradea

12.Liceul Tehnologic Felix – Sânmartin

13.Liceul Tehnologic Livia Maria Gego-Dobresti

14.Liceul Teologic Romano-Catolic “Szent Laszlo”

Concursul s-a desfăşurat în  două etape:

-etapa  I – “Cât ştim despre securitate şi sănătate în muncă ”

A avut loc proba scrisă, constând în rezolvarea unui test grilă realizat pe o platformă în format online, desfășurată simultan la nivel național.

-etapa a II-a –  „Identifică riscurile, stabileşte şi alege Echipamentul Individual de Protecţie corect”

A avut loc proba practică, constând în identificarea riscurilor la  locurile de muncă şi alegerea echipamentelor individuale de protecţia muncii adecvate, fiind premiate primele trei echipe cîștigătoare pentru fiecare filiera participantă.

Echipele care au ocupat locul I:

-filiera profesională Colegiul Tehnic ˝Traian Vuia˝ Oradea,

-filiera tehnologică ciclul superior Colegiul Tehnic ˝Traian Vuia˝ Oradea,

-filiera tehnologică ciclul inferior Colegiul Tehnic “Partenie Cozma” Oradea,

-filiera teoretică ciclul superior Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea,

-filiera teoretică ciclul inferior  Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” Oradea

vor participa în cadrul etapei finale a acestui concurs la faza națională ce se va desfășura în  perioada 17-19 mai la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” Iași.

Pe această cale Inspectoratul  Teritorial  de  Muncă  al  Judeţului  BIHOR îşi exprimă mulţumirile pentru reuşita proiectului şi buna colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean BIHOR și Colegiul Tehnic ˝Traian Vuia˝ Oradea şi transmite felicitări participaţilor.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,206FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
787CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI