Concurs de idei pentru Centrul Cultural Multifuncțional

104
 

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de joi, 16 septembrie, documentația pentru edificarea ​unui centru cultural în Municipiul Oradea, prin organizarea unui concurs de proiecte. Centrul este rezultatul unui protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, semnat în primăvara acestui an.

Concursul are ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru construirea centrului, promovând interesele locuitorilor județului pentru creșterea calității vieții și implicit a patrimoniului construit. Centrul cultural va găzdui reuniuni, congrese sau conferințe șispectacole, dar va funcționa și ca un HUB creativ, contribuind astfel la dezvoltarea turismului cultural, științific și de afaceri în Municipiul Oradea și județul Bihor. 

Clădirea ar urma să aibă o sală principală cu o capacitate de 1.000 – 1.200 de locuri și alte săli de conferințe adiacente. Centrul cultural ar urma să fie construit pe o suprafață de aproximativ 3.500 de metri pătrați și să aibă o înălțime maximă de 24 de metri. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat într-o conferință de presă care a precedat ședința ordinară, organizarea concursului de proiecte pentru construirea centrului cultural. 

Va fi un concrus clasic. Cea mai mare pondere a punctajului va fi partea de creativitate și originalitate. Va fi punctată, de asemenea, partea de viabilitate și sustenabilitate, având în vedere că va fi un proiect de aproximativ 15 milioane de euro. Ne propunem ca în data de 1 octombrie, după ce toate elementele tehnice ale acestui concurs sunt stabilite, să demarăm procedura de concurs, iar termenul de depunere a proiectelor să fie la începutul lunii decembrie. Jurizarea ar urma să fie pe parcursul lunii decembrie, iar comisia de evaluare să fie compusă din cel puțin trei arhitecți. Foarte probabil, vom propune acest proiect ca proiect strategic al județului Bihor, pentru finanțarea din fondurile europene transfrontaliere din următorul exercițiu financiar”, a declarat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.