Comemorarea Primăverii de la Praga, într-o expoziție la Oradea

51
primavara-de-la-Praga-842x550

Joi, 22 martie 2018, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea va fi gazda unei expoziții aniversare realizate de către Ambasada Republicii Cehe din Romania, alături de Centrul Ceh din București.

Expoziție face parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, ce au drept scop aniversarea, respectiv comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei, crearea republicii în anul 1918 și invadarea orașului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

Pentru cehi și slovaci, anul 1918 a reprezentat crearea statului național. Era o aspirație veche, care a fost posibilă odată cu dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar în urma înfrângerii survenite în timpul Primului Război Mondial. Pe data de 28 octombrie 1918, a fost proclamată independența statală a Cehoslovaciei. Pe lângă crearea unei imagini de ansamblu cu privire la evenimentele ce au precedat crearea statului independent și a contextualizării acestuia, expoziția își propune și informarea cu privire la principalele personalități ce au ajutat la realizarea idealului național. Vor fi prezente și informații prețioase cu privire la principalul organ al luptei interne a cehilor de dinainte de anul 1918, Maffie, dar și despre Legiunile Cehoslovace, ce au luptat în Primul Război Mondial, ce au avut un rol hotărâtor în destrămarea Imperiului și crearea Cehoslovaciei. Acestea erau formate din cehi și slovaci aflați în diaspora și ale căror Legiuni au luptat alături de puterile Antantei.

Treizeci de ani mai târziu, în anul 1948, în urma loviturii de stat de la Praga, Cehoslovacia a intrat în sfera de influență sovietică, devenind, astfel, parte a blocului comunist. Sub această cruntă dictatură, anul 1968 a fost martorul unei încercări de liberalizare culturală și socială. Sub conducerea lui Dubcek, aceasta a fost înfăptuită, cenzura nu a mai fost atât de strictă precum înainte iar canoanele Moscovei nu au mai fost urmate în mod identic. Sovieticii nu au acceptat acest lucru. În noaptea de 20 spre 21 august 1968, tancurile sovietice, alături de trupe trimise din Republica Democrată Germană, Polonia, Bulgaria și Ungaria, au invadat orașul Praga, alături de celelalte orașe cehoslovace. Populația pragheză s-a opus în mod pașnic, însă acest comportament nu i-a împiedicat pe invadatori să deschidă focul asupra populației.