Cod roşu de inundaţii în Bihor!

457

Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare Cod roşu pentru bazinul hidrografic Crișul Negru din judeţul Bihor.

Județul Bihor se află în continuare, sub incidența Codului Roșu hidrologic, în intervalul 19.05.2021, ora 12:00 – 20.05.2021, ora 12:00 (avertizare valabilă pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod-amonte S.H. Zerind); Codului Portocaliu- pentru Crișul Repede (bazin superior și afluenți bazin inferior și mijlociu) și Codului Galben – pentru râul Barcău. 

De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de ploi abundente, valabilă pentru județul nostru, în intervalul 19 mai, ora 17:00 – 21 mai, ora 11:00.

Prefectul judeţului Bihor, domnul Dumitru Țiplea, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, domnul colonel Caba Sorin Mihai și reprezentanți ai ABA Crișuri au analizat în teren, situația existentă în județ și au verificat cotele prognozate și măsurate pe Crișul Negru, stabilind, în continuare, în cadrul întâlnirilor avute cu primarii unităților administrativ-teritoriale verificate, măsurile de prevenire și limitare a efectelor negative provocate de inundații, în zonele expuse acestui risc.

În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu (unitățile administrativ-teritoriale Cociuba Mare, Batăr, Ciumeghiu, Avram Iancu, Tinca), Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” Bihor a transmis prin sistemul Ro – Alert, mesajul de avertizare: “Atenție viitură, revărsare de apă! Adăpostiți-vă în zone/locuri înalte! AVERTIZAREA HIDROLOGICA, COD ROȘU, se prelungeste până în 20.05.2021, ora 12:00. În aceasta perioadă se vor produce torenți și creșteri de debite cu depășirea cotei de pericol în bazinul hidrografic Crisul Negru”.

Pompierii bihoreni se află în teren pentru monitorizarea evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice periculoase, iar pentru optimizarea intervențiilor la situațiile de urgență generate de fenomenele deosebit de periculoase prognozate, au fost prealertate toate cele 12 subunități de pompieri militari, grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” fiind în continuare, activată.

De asemenea, la ora 10.50, pompierii militari beiușeni au fost mobilizați în localitatea Drăgănești, unde acționează și la această oră pentru decolmatarea porțiunii de albie din jurul pilonilor podului din localitate, de materialele aduse de viituri, pentru a evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile. Misiunea este una dificilă, întrucât curgerea apei în zona respectivă este blocată de trunchiuri de copaci de mari dimensiuni (inclusiv de 8-10 metri), cu rădăcini și ramuri, pompierii acționând cu drujbe, corzi, cordițe și alte echipamente specifice din dotare, pentru degajarea acestora. 

Recomandăm bihorenilor să respecte regulile și măsurile de protejare a vieții și bunurilor pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor:

• curățarea, adâncirea sau realizarea, acolo unde nu sunt, a șanțurilor de preluare a apelor pluviale;

• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării;

• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

• construirea de bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.