Anunțul făcut de Poliția Bihor, înainte de începerea școlii

559
Poliția Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline arhivă
 

Luni, 13 septembrie, în contextul începerii noului an şcolar, poliţiştii bihoreni din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, proximitate și prevenire, vor fi prezenţi în proximitatea tuturor unitățile de învățământ bihorene, alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliţie – Şcoală, siguranţa copiilor reprezentând una din priorităţile permanente ale poliţiştilor bihoreni.

Peste 500 de polițiști bihoreni, alături de jandarmi și polițiști locali, vor desfăşura luni, activităţi specifice, care să conducă la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar pe raza judeţului Bihor.

 

Colaborarea cu instituțiile de învățământ va continua pe întreg parcursul anului şcolar. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei bihorene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. 

Pentru că siguranţa copiilor constituie una dintre priorităţile poliţiştilor rutieri bihoreni, aceştia se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.

Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar (117) au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere, cât și a măsurilor impuse de pandemia Covid 19. 

Au fost verificate 122 de autovehicule destinate transportului școlar, iar conducătorii acestora au fost informați cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.

A fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ bihorene. Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ. 

Pe parcursul întegului an școlar, Poliția Bihoreană, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, prin Biroul pentru Siguranță Școlară, prin poliția de proximitate, dar și prin structurile operative, va continua colaborarea cu reprezentanții celorlalte instituții și structuri cu atribuții în domeniul asigurării unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, respectiv cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, Poliția Locală Oradea, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, pentru o intervenție promptă și eficientă în cazul unor incidente negative în cadrul unităților de învățământ și zona adiacentă acestora, cât și pentru desfășurarea unor activități de prevenire a victimizării elevilor. 

STIMAŢI PĂRINŢI,

Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:

•​Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată; 

•​Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică; 

•​Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte; 

•​Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile; 

•​Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute; 

•​Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru; 

•​Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră; 

•​Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor; 

•​Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere; 

•​Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă; 

•​Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă; 

•​Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi; 

•​Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

POLIŢIA BIHOREANĂ RECOMANDĂ TINERILOR:     

•​Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;

•​Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;

•​Nu intraţi în anturaje dubioase!

•​Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;

•​Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.

RECOMANDĂRI PENTRU A CIRCULA CORECT ŞI ÎN SIGURANŢĂ PE DRUMURILE PUBLICE

•​Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;

•​Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;

•​Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului electric;

•​În intersecţiile fară marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi că nu se apropie niciun vehicul;

•​Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;

•​Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe! Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.   

POLIŢIA BIHOREANĂ UREAZĂ TUTUROR ELEVILOR UN AN ŞCOLAR PLIN DE REALIZĂRI!

 

Urmărește-ne și pe Google News