16.5 C
Aleşd
joi, 23 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Șoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  
 

Camera Deputaților a adoptat, o inițiativă legislativă prin care este abrogată posibilitatea ca șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l, să scape cu o amendă penală. Instanțele vor avea numai opțiunea de a le acorda o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, a cărei executare nu poate fi amânată.

De asemenea, modificarea adusă Codului Penal dă posibilitatea judecătorilor să le suspende dreptul de a conduce un vehicul pe o perioadă de până la 10 ani, față de cinci ani, cât era termenul până acum.

În cazul în care șoferul este prins băut la volanul unui transport de persoane sau de substanțe periculoase, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și instructorilor auto, dacă sunt băuți sau drogați în timpul cursurilor, dar și candidaților care merg sub influența drogurilor sau a alcoolului să susțină examenul pentru obținerea permisului auto.

Ciprian Blejan

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sub limita de 0,8 g/l rămâne contravenție și se pedepsește, la fel ca până acum, cu amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Niciunul dintre deputați nu a votat împotriva proiectului, dar au fost patru abțineri. Legea merge la promulgare și va intra în vigoare (dacă președintele nu cere reexaminarea ei) în momentul publicării în Monitorul Oficial. Sunt șanse mari ca acest lucru să se întâmple în următoarele zile.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,531FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI