17.2 C
Aleşd
marți, 16 aprilie 2024

Vizita pe teren de la AFIR pentru verificarea eligibilitatii proiectului “Modernizare infrastructură rutieră în comuna Vadu Crișului, județul Bihor”

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este o institutie subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) având ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală. Agenția  in cursul anului trecut a anuntat sesiuni de depunere de proiecte si pentru intervenția DR-27 Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă și DR-28 Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027 (PS PAC 2027) .

- Publicitate -

Astfel, în perioada 2 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, AFIR a primit online 189 de cereri de finanțare depuse de autoritățile locale pentru infrastructura agricolă (DR-27). Valoarea solicitărilor de finanțare este de peste 185 de milioane de euro, fiind astfel depășită alocarea de 100 de milioane de euro. În ceea ce privește infrastructura rutieră de bază (DR-28), solicitanții au transmis 455 de cereri de finanțare, în valoare de 447 de milioane de euro. Alocarea financiară pentru această intervenție a fost de 200,9 milioane de euro. 

În județul Bihor au fost depuse cele mai multe cereri pe finanțare – 35, în valoare de peste 34 milioane de euro. In cadrul acestei interventii a depus si comuna Vadu Crisului proiectul “Modernizare infrastructură rutieră în comuna Vadu Crișului, județul Bihor”.

In urma incheierii perioadei de depunere al proiectelor experții AFIR au început procesul de evaluare a Cererilor de Finanțare si vizitele pe teren la beneficiarii proiectelor depuse pentru ca, în cel mai scurt timp să se poata semna contractele de finanțare. Astfel luni, 4 martie expertii au sosit si la Vadu Crisului si au verificat drumurile propuse a fi modernizate in cadrul proiectului.

Traseul în plan al drumurilor din comuna ce urmează a fi modernizate urmăresc traseele existente, cât şi în ce priveşte lăţimile şi lungimile acestora. Lucrările de amenajare a drumurilor au în vedere şi o rezolvare privind scurgerea şi evacuarea apelor pluviale si se va realiza prin șanțuri, rigole și podețe tubulare. 

Durata de execuţie a lucrărilor de C+M (construcţii – montaj) este de 24 de luni. Drumurile modernizate prin proiect ar fi: in satul Birtin pe vale spre statia de tratare a apei; de drumul industial in stanga spre cimitirul vechi si de la drumul industrial pe langa colonia de romi spre Vadu Crisului.

In satul Topa de Cris pe vale pana la drumul european (inclusiv drumul minei). In localitatea Vadu Crisului de la DJ108O pana la platforma de colectare selectiva a deseurilor; drumul de la DJ108I spre fam.Gherghel (zona spre gara mare) si la Cutis, drumul ocolitor pe partea dreapta de la Savu spre troita.

Lungimea totala a drumurilor propuse spre modernizare este 5446 ml si valoarea proiectului este 4.511.282,74 lei cu TVA.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,214FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
824CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI