10.3 C
Aleşd
miercuri, 28 februarie 2024

Vadu Crișului: s-a aprins și a treia lumânare de Advent

Santem in Advent, timpul de așteptare a Crăciunului, al cărui simbol cel mai cunoscut este coroana de Advent, cu patru lumanari, care se aprind duminica de duminica. O tradiție care sugerează o atmosferă caldă, de familie. Pe coroana avand diametru de un metru, amplasata in centrul comunei Vadu Crisului s-a aprins si a treia lumanare ”a pastorilor”, simbol al bucuriei si dragostei. 

- Publicitate -

Adventul este o tradiție răspândită in intreaga lume și reprezintă perioada ce precede Crăciunul. Începe cu patru duminici înainte de Crăciun şi are rolul de a vesti apropierea sărbătorii naşterii lui Iisus, cuvântul ‘adventus’ însemnând chiar ‘venire’. Cel mai pregnant simbol al acestei perioade este coroana de Advent, care are o funcție religioasă: ea vestește apropierea Crăciunului, ne pregătește pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, trezește rugăciunea comună, arată că Isus este lumina care învinge întunericul și răul.

Se spune ca originea coroniţei de Advent este în Hamburg, în secolul al XIX-lea. Johann Heinrich Wichern, un tânăr pastor evanghelic a fost cel care a creat prima coroană de Advent. El avea grijă de mai mulţi copii orfani pentru care cumpărase o casă şi pe care îi învăţa o meserie. Într-un an, în apropierea Crăciunului, după multele întrebări ale copiilor referitoare la cât timp trebuie să mai aştepte până la Crăciun, pastorul hotărăşte să pună 24 de lumânări pe o roată de lemn, număr egal cu numărul zilelor rămase până la sărbătoarea Crăciunului, urmând ca fiecare copil să aprindă în fiecare zi o lumânare şi să spună rugăciuni şi cântece specifice acestei perioade. Dintre cele 24 de lumânări, 4 erau mai mari şi erau menite să fie aprinse în zilele de duminică. 

Roata cu lumânări a fost agăţată de tavanul casei şi, după un timp, plăcându-le foarte mult copiilor, ei au început să o decoreze cu crenguţe de brad. La început, coroana de Advent se putea vedea doar în lăcașuri bisericești, dar cu timpul a intrat în casele particulare din întreaga lume, obicei păstrat până în zilele noastre. În prezent se folosesc coroniţe de dimensiuni mult mai mici, iar numărul lumânărilor s-a redus la 4, fiind numărul corespunzător celor 4 duminici de dinainte de Crăciun. 

Simbolurile îl ajută pe om să descifreze misterul. Coronița de Advent ne ajută să facem vizibil timpul de așteptare și de devenire împreună. Forma sa circulară se referă la început și sfârșit, la alfa și omega, în cadrul eternității și al unității. Un cerc care revine mereu și care poartă în sine perfecțiunea divină. Este un simbol al iubirii infinite a Domnului. În inima iernii, natura își estompează culorile, dar strălucește cu plantele sale veșnic verzi, care nu se ofilesc. Așadar, coroana este făcută din ramuri de brad și de pin pentru a ne aminti de vitalitate și speranță. Domnul este pe cale să sosească, el învinge întunericul și moartea. Lumânările sunt aprinse în cele patru duminici ale Adventului. Ele simbolizează mântuirea adusă de Isus Cristos, care este lumina pentru viața fiecărei persoane. Cele patru lumânări au fiecare câte o denumire și o semnificație deosebită. 

Prima lumânare se numește „a profetului”, întrucât amintește de profetul Mihéia, care prezisese că Mesia se va naște în Betleem, și simbolizează speranța. A doua lumânare este numită „din Betleem”, pentru a ne aminti de orașul în care s-a născut Mesia și simbolizează chemarea universală la mântuire. A treia lumânare se numește „a păstorilor”, primii care l-au văzut și s-au închinat lui Mesia și simbolizează bucuria, de unde și culoarea roz. 

A patra lumânare se numește „a Îngerilor”, prima care anunță lumii nașterea lui Mesia și care veghează asupra ieslei unde s-a născut Mântuitorul. Simbolizează iubirea. Cele patru lumânări marchează cele patru săptămâni ale timpului Adventului. Aprinderea succesivă a lumânărilor indică aproprierea progresivă a Nașterii lui Isus, progresivă victorie a luminii asupra întunericului. De aceea e bine ca aprinderea lor să aibă loc seara, pe întuneric. 

Speram ca lumânările coroanei Adventului  va întări în inimile oamenilor credinţa că Mântuitorul, prevestit de veacuri, s-a întrupat cu adevărat şi că sărbătoarea Crăciunului comemorează un eveniment real prin care mântuirea s-a înfăptuit cu adevărat. 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,945FaniÎmi place
1,742CititoriConectați-vă
36CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,550AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI