17.2 C
Aleşd
marți, 16 aprilie 2024

Vadu Crisului: Intalnire cu fermierii in vederea promovarii agriculturii ecologice

Miercuri, la ora 10 in sala de sedinte al Consiliului Local din Vadu Crisului a avut loc o intalnire de informare pentru fermierii, presedintii de asociatii si composesorate din zona D.A.J Bihor a fost reprezentat de catre ing.Clintoc Marius, unul dintre cei mai vechi specialisti al institutiei.

- Publicitate -

Începând cu anul 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, pe lângă obligațiile care derivă din statutul de Stat Membru, fermierii români au putut beneficia de unele drepturi similare cu fermierii europeni. Între acestea, un rol important l-au avut fondurile adresate agriculturii și dezvoltării rurale, o componentă importantă a acestor fonduri fiind constituită de alocările financiare ale măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Sprijinul prin măsura Agricultura ecologică este acordat în două direcţii: conversia la metodele de agricultură ecologică şi menţinerea practicilor de agricultură ecologică. Prin urmare sunt implementate două sub-măsuri: sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică si sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică.

Beneficiarii plăților compensatorii din cadrul M.11 Agricultură Ecologică sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare: pe o perioadă de maximum 2 ani (pentru culturi anuale) și maximum 3 ani (pentru culturi perene) pentru pachetele care vizează sM.11.1 conversia la agricultura ecologică, cu menținerea certificării suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la semnarea angajamentului, pe o perioadă de 5 ani pentru pachetele care vizează menținerea agriculturii ecologice (sM.11.2).

 “Scopul intalnirii noastre de astazi este cresterea suprafetelor care sant lucrate in sistem ecologic si cei care sant deja inscrisi in agricultura ecologica sa fie informati, ca in Romania astazi 5%  dintre terenuri sant cultivate in sistem ecologic, iar pana in anul 2030 la nivel national se doreste a se ajunge la 25%. Dar ce presupune cultivarea suprafetelor in sistem ecologic pe teren arabil si pe pajisti (pasuni, fanete), si de ce este important acest lucru?”, a pus intrebarea specialistul, apoi a dat si raspunsul.

„Important, ca si in orice afacere este de a calcula ce trebuie sa faci, cat te costa si cu ce ramai din toata afacerea. Desigur, agricultura ecologica nu are doar  parti bune, are si niste restrictii. Partea buna, este ca o sa primiti subventie mai mare, perioada va fi pe 7 ani, cu doi ani conversie si cei 5 cu conditiile pe care fiecare fermier isi asuma in cererea de solicitare la organismul de control, sumele care se primesc in perioada de conversie este de 450 de euro, apoi dupa 2 ani 400 de euro, fata de 172 Euro/ha, in schimb, de exemplu sant  cerințe minime privind utilizarea îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor, etc.

A mentionat apoi etapele pe care trebuiesc parcurse pentru a trece la agricultura ecologica. Primul lucru este sa veniti la registrul agricol ca sa va scoateti suprafetele, la APIA sa vedeti ce culturi a-ti avut anul trecut, sa contactati un organism de control-in acest sens  a lasat o lista cu organismele de control acreditate la nivel national cu care se va face un contract pe 7 ani de zile. Organizatiile de control sant entitati acreditati, care evaluează și inspectează producătorii sau distribuitorii de produse ecologice din țara.

Fermierii care doresc sa treaca la agricultura ecologica se vor inscrie la Directie pana in data de 16 mai in Registrul Ecologic.

Ca si condiții de eligibilitate beneficiarul se angajează:  să menţină angajamentul pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnării acestuia, să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de bază şi specifice la nivelul suprafeţelor agricole, prin completarea caietului de agricultură ecologică, să respecte cerințele de bază relevante pachetelor pentru care aplică stabilite pentru fiecare angajament prin fișa tehnică a măsurii, pe parcelele agricole, să respecte cerințele specifice aferente angajamentului pentru care aplică. În consecinţă, semnarea angajamentului de către fermier este cerinţă de eligibilitate. Alte condiții de eligibilitate aplicabile beneficiarului M.11: este utilizatorul unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și se înregistrează la APIA cu suprafața agricolă, și deține o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha, ca operator în agricultura ecologica încheie pe toată durata angajamentului un contract cu un organism de control (OC) independent, acreditat conform prevederilor legislației naționale.  se încadrează în categoria fermierilor activi, în înțelesul art. 9 din Regulamentul (UE) nr.1307/2013, cu modificările şi completările ulterioare și prevederilor art. 6 al OUG nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Valorificarea produselor se face pe baza de factura iar platile se vor face tot prin APIA pentru suprafetele eligibile si nu prin organismele de control.

Detaliile privind implementarea și verificarea standardelor de eco-condiţionalitate se regăsesc în „Ghidul fermierului privind ecocondiţionalitatea”, elaborat de APIA și postat pe site-ul instituției (www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare Directia pentru Agricultura Judeteana Bihor, in cadrul proiectului Interreg Romania-Ungaria a realizat platforme pentru gestionarea relatiilor cu cetatenii (https:agriculturacrm.eu/; platforma pentru gestionarea exclusive a locurilor de munca in agricultura (https:agriculturajobs.eu/) si platforma pentru sustinerea culturilor de formare/instruire in mediu online (https:agriculturaelearning.eu/)

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,214FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
822CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI