In cursul acestei saptamani a aparut lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. Intre cele 239 de proiecte castigate la nivel national, din Bihor, pe langa UAT Remetea, Salacea, Dragesti se afla (pe pozitia 61) si proiectul comunei Vadu Crisului.
In 1991, Uniunea Europeana a introdus Directiva 91/676/CEE3 (denumita in continuare Directiva Nitrati), care are ca scop protejarea calitatii apei in Europa prin prevenirea poluarii apelor subterane si de suprafata cauzata de nitratii proveniti din surse agricole si prin promovarea utilizarii bunelor practici agricole. In conformitate cu Articolul 5, alineatul (1) din prezenta Directiva Nitrati, fiecare Stat Membru trebuie sa stabileasca un program de actiune (PA), in ceea ce priveste zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati desemnate, sau teritoriul sau national si in conformitate cu Articolul 5, alineatul (7) sa reexamineze si, daca este necesar, sa revizuiasca PA la cel putin fiecare patru ani.
In Romania, ultimul Program de Actiune a fost aprobat prin Ordinul nr. 333/2021, publicat in Monitorul Oficial nr. 754 bis/ 03.08.2021, si include ca anexa Codul de bune practici agricole pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.
In vederea conformarii cu cerintele Directivei Nitrati a UE si promovarii unei agriculturi durabile, intre altele, Romania a implementeaza, in perioada 2017- iunie 2023, Proiectul ”Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” – Finantare aditionala (INPC-AF), finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil in valoare de 48 mil. euro, acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (Banca Mondiala) si din contributia beneficiarilor estimata la 2 mil. euro.
Prin implementarea proiectului se vor respecta obligatiile prevazute in PNRR pentru implementarea principiului „Do No Significant Harm” (DNSH) (“A nu prejudicia in mod semnificativ”).
In cursul anului trecut comuna Vadu Crisului a depus proiectul “SISTEME INTEGRATE DE COLECTARE SI VALORIFICARE A GUNOIULUI DE GRAJD“ – UAT COMUNA VADU CRISULUI, JUDETUL BIHOR, în vederea finanțării acestuia în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B,Investiția I.2.A-B: Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență
Obiectivul general al prezentei investitii il constituie combaterea poluarii cu nitrati a apelor, prin asigurarea managementului gunoiului de grajd generat la nivelul fermelor/gospodariilor din grupul tinta – gospodarii, ferme mici / mijlocii din cadrul UAT COMUNA VADU CRISULUI , care impreuna detin un numar de 1206 U.V.M. (bovine, cabaline, ovine, caprine, suine).
Beneficiile pe termen lung obtinute prin reducerea deversarilor de nitrati in corpurile de apa,in cadrul UAT COMUNA VADU CRISULUI vor fi:
– Diminuarea cantitatii de nitrati deversata in panza freatica;
– Imbunatatirea conditiilor pentru sanatatea populatiei si a conditiilor de mediu.
Obiectivele specifice:
Schimbarile si beneficiile pe termen scurt pe care Proiectul le va produce asupra grupului tinta si a comunitatii locale sunt:
– Asigurarea spatiului conform de depozitare pentru gunoiul de grajd generat la nivelul fermelor/gospodariilordin grupul tinta va reduce depozitarea in spatii neamenajate corespunzator si imprastierea gunoiului pe suprafetele agricole in timpul perioadei de interdictie, astfel reducandu-se deversarile de nitrati in ape;
– Asigurarea facilitatilor conforme de colectare, transport, depozitare si imprastiere a gunoiului de grajd generat la nivelul fermelor/gospodariilor din grupul de tinta;
– Producerea unui compost de calitate superioara prin gestionarea adecvata a gunoiului de grajd depozitat pe platforma comunala, creand astfel premisele pentru o fertilizare organica, eficienta a suprafetelor agricole detinute de grupul tinta si alti potentiali beneficiari;
– Conformarea grupului tinta la normele privind eco-conditionalitatea (GAEC si SMR). Fermierii care solicita plati directe (plata unica pe suprafata – SAPS, plata redistributiva, plata pentru practici benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, sprijinul cuplat, schema simplificata pentru micii fermieri), ajutoare nationale tranzitorii,masuri de sprijin compensatorii pentru dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole, sprijin pentru sectoarele pomicol si vitivinicol, precum si alte scheme/masuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul national, trebuie sa respecte normele privind eco-conditionalitatea, in conformitate cu legislatia in vigoare;
– modificari comportamentale la nivelul individului si comunitatii, ca urmare a activitatilor de diseminare cunostinte, intreprinse de catre autoritatile locale cu privire la masurile si reglementarile din Codul de Bune Practici Agricole.
In cadrul proiectului la Vadu Crisului se va realiza o platforma comunala de depozitare gunoi de grajd de tip PC 3( dimensiuni 60 m × 20 m × 2,5 m) cu o capacitate de stocare de 3000 mc si 4 buc platforme individuale (1 buc. Tip PI 1, cu un volum de 6 mc si 3 buc tip PI 2, cu un volum de 9 mc) – ce vor fi amplasate pe proprietatea fermierilor Aceste platforme individuale sant constructii simple, de forma dreptungiulara (tip PI 2) si patrata (tip PI1) in plan, de tip modular/ detasabila, alcatuita din: radier de beton armat protejat cu o hidroizolatie pensulabila , basa pentru retentie eventuale scurgeri . Suprastructura este realizata din profile metalice cu pereti de inchidere din lemn tratati contra umezelii, acoperis realizat cu capriori si invelitoare cu sistem de rulare a unei folie polietilena (un capat fixat pe latura din spate) sau policarbonat . In aceste platforme individuale se va depozita gunoi de grajd, cu caracter temporar/tranzitoriu, pana la momentul transferului acestuia catre platforma comunala.
Totodata prin proiect se vor achizitiona echipamente tehnologice si echipamente de transport.Astfel platforma va fi dotata cu un buldoexcavator,(cu puterea motorului 90 CP;capacitate cupa incarcator: min. 1 mc); cu tractor ( putere motor: 75 CP; cu posibilitate de atasare brat incarcator frontal cu cupa universala; dispozitiv de cuplare pentru remorci dubluax; priza pentru sistemul de franare al remorcii tractate,iesiri hidraulice pentru sistemul de basculare al remorcilor);cu brat incarcator frontal atasat la tractor – utilizat pentru evacuare gunoi de grajd in cazul PI 1 si PI 2, (capacitate cupa: min. 0,6 mc; latime cupa: max. 2 m);cu remorca (capacitate utila: 8 tone; sistem de basculare hidraulic; sistem de franare pneumatic; basculare in spate si pe ambele parti laterale);cu masina (remorca) de imprastiat gunoi de grajd( capacitate utila: 8 tone) si o cisterna vidanja, capacitate utila: 5.000 l.
Valoarea eligibila a proiectului este de 3.914.967,70 lei, iar investitia se va realiza langa Centru de colectare deseuri cu aport voluntar, in zona denumita Siget.