5.3 C
Aleşd
miercuri, 21 februarie 2024

Slujba Vecerniei, parastas si prezentarea volumului „Mesaje divine” in biserica ortodoxa din Vadu Crișului

În atmosfera plină de liniște și sfințenie a Bisericii cu Hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din pitorescul Vadu Crișului, a avut loc un eveniment deosebit ce a adus o mare încărcătură spirituală pentru comunitatea locală. În seara zilei de 14 decembrie 2023, credincioșii s-au adunat în lăcașul de cult pentru a participa la slujba Vecerniei, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu preotul paroh Florin Mititean Vandici. 

- Publicitate -

Soborul de preoți a fost alcătuit din oameni de credință cu o vastă experiență și har, printre aceștia numărându-se și părintele Dorel Octavian Rusu, fostul protopop al Oradiei, preotul Stefan Avram, preot misionar, și pr. Mititean Paul. Atmosfera a fost încărcată de rugăciuni și cântări duhovnicești, oferind participanților ocazia să se reculeagă și să simtă apropierea divină. 

După încheierea slujbei de Vecernie, a avut loc un parastas special în memoria Părintelui Sorin Mititean, fostul preot paroh din Vadu Crișului. Această ceremonie aducătoare de amintiri și emoții a fost programată cu grijă în această dată simbolică, deoarece 14 decembrie reprezintă ziua în care preotul ar fi sărbătorit cea de-a 58-a aniversare. Fiul său, actualul preot paroh, a dorit să marcheze această zi cu o comemorare deosebită și cu rugăciuni aduse pentru sufletul mult apreciatului său tată. 

Participanții la eveniment au fost martorii unei comuniuni spirituale puternice, iar părintele Florin Mititean Vandici și Pr. Dorel Octavian Rusu au transmis cuvinte de înțelepciune și alinare, evidențiind moștenirea spirituală bogată lăsată de către Părintele Sorin Mititean. Comunitatea a răspuns cu emoție și recunoștință, manifestând unitate și solidaritate în fața amintirii preotului căruia îi era dedicat acest eveniment de suflet. 

După parastas, atmosfera de spiritualitate și reculegere a fost îmbogățită de lansarea volumului de poezii cu mesaje religioase, intitulat sugestiv “Mesaje Divine”, semnat de Florentina-Rodica Puscau, fiica satului și autoare dedicată spiritualității. Evenimentul a fost încununat de colindele frumos interpretate de corul Buna Vestire al bisericii din Vad, aducând încă o notă de solemnitate și bucurie în inimile celor prezenți. 

Dupa caracterizarea Mihaelei David, psiholog terapeut, “Florentina Puscau, femeie devotata, mama iubitoare, terapeut si vindecatoare de suflete, acum binecuvantata cu darul divin,atat de dulce,al cuvantului de Duh Sfant,care a facut din Florentina o veritabila poeta in litera spiritualitatii.Mesaje divine este prima si cea mai importanta lucrare a Florentinei Puscau, putand fi pe drept privita ca fiind unica prin modul de transmitere a mesajelor divine, asternute in versuri, cu un inalt continut spiritual, care revarsa, cu atata gingasie, zbuciumul si credinta deopotriva, in Dumnezeu!”  

“Toate sfintele invataturi izvorate din Sfintele Scripturi ale Vechiului si mai ales ale Noului Testament sunt cu adevarat mesaje divine catre noi, sunt marturii de netagaduit ale Providentei divine, ale iubirii si purtarii de grija pe care Dumnezeu o are fata de lume si fata de fiecare dintre noi. Din aceste mesaje divine s-a inspirit si autoarea acestei carti de poezie profund crestina, Florentina Puscau, inmuindu-si condeiul liric in sfintenia invataturilor crestinesti si in harul binecuvantat al credintei celei dreptmaritoare si de aceea chiar a dat astfel si titlul cartii sale”, scrie in capitolul Predoslovie pr.Dorel Octavian Rusu 

Dupa  doamna ing.Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea “Toate lucrarile acestui volum sunt o usa deschisa pasilor credinciosilor spre toate bisericile confesiunilor religioase, pentru ca inconjurati de “aura credintei”, in fata Altarului Sfant, sa se multumeasca pentru darurile si ocrotirea primita zilnic, pe parcursul vietii, de catre fiecare credincios.” 

Primul care a  luat cuvântul la prezentarea cartii-care a avut lansare si la Oradea- a fost preotul Florin Mititean Vandici. “Cu dragoste și recunoștință în inimă, ne adunăm în această sfântă perioadă a Postului Crăciunului pentru a celebra lumină divină și a ne pregăti pentru nașterea Mântuitorului nostru”, a spus in deschidere preotul si a continuat astfel:”Dragii mei, cu mare bucurie duhovnicească doresc să vă anunț că în cele ce urmează, vor avea loc câteva momente cu o mare încărcătură sufletească. Așadar, avem privilegiul de a fi martorii unei expresii artistice care îmbină cu har și sensibilitate înălțarea sufletului și slăvirea divină. Este vorba despre volumul de poezii religioase, intitulat MESAJE DIVINE, semnat de credincioasa noastră, Florentina Pușcău.” La lansare  au mai luat  cuvântul  părintele Dorel Octavian Rusu, care a fost până la pensionare, Protopopul Oradiei și Parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din Oradea care a scris și prefata cărții pr. Ștefan Avram, editorul volumului, directorul editurii Aureo, Miorița Săteanu, inginer, membru în Parlamentul Seniorilor din România și autoarea Florentina Puscau. 

“Sant emotionata, pentru ca aici m-am nascut, m-am botezat, m-am casatorit, aici mi-am botezat copilul, aici am trait atatia ani frumosi, in aceasta comunitate”, a spus Florentina Puscau, apoi a continuat astfel: “va multumesc pentru prezenta Dumneavoastra. Este o onoare si o bucurie pentru mine ca familia parintelui Sorin a ales ca in aceasta zi sa fiu prezent aici si sa aduc in sufletele Dumneavoastra aceste mesaje divine. Sant convins, ca si parintele Sorin se bucura acolo sus, in ceruri”, apoi a citit o strofa din pozia dedicata Parintelui Drag.”Sper ca prin aceste versuri voi reusi sa aprind scanteia divina in sufletele voastre, care va vor lumina viata”, a spus autoarea volumului. 

Evenimentul a fost îmbogățit și de un recital de poezii extrase din volumul “Mesaje Divine”, interpretate cu sensibilitate de Antonia Fechete, doamna învățătoare Mermeze Gabriela, și doamna preoteasă prof. dr. Florina Mititean Vandici. De asemenea, un recital de colinde susținut de interpreta Daiana Marușca și de copiii îndrumați de doamna profesoară Denisa Hoble, ( Paula Miere, Giulia Reti,Karina Maier, Maria- Cezara și Vladimir Mititean Vandici) au adus bucurie în sufletele participanților. 

La final, parintele Paul Mititean a miruit participanții, iar Florentina Puscau a oferit fiecărui credincios prezent câte o carte din volumul său, marcând astfel finalul unui eveniment cu adevărat special, în care spiritualitatea, recunoștința și bucuria s-au unit pentru a crea amintiri de neuitat în inimile comunității. 

În încheierea serii, credincioșii au rămas în biserica luminată , reflectând asupra momentelor de adâncă spiritualitate și pioșenie trăite în această seară specială. Evenimentul a marcat nu doar o comemorare solemnă, ci și o continuare a tradiției și a vieții duhovnicești în această comunitate binecuvântată, sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,933FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
34CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,550AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI