27.2 C
Aleşd
duminică, 16 iunie 2024
Blue Container Aleșd

Profesori care au avut curaj şi putere să strălucească!

Menirea firească a școlii nu e să dea învățătură, ci să deștepte cultivând destoiniciile intelectuale în inima copilului, trebuință de a învăța toată viața, marturisea Ioan Slavici. Adevăratul profesor te învață din inimă și nu din carte. Dascălul promovează, în fiecare zi, viitorul. Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce preda el, un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ți se pară ușoare. Un profesor își pune amprenta asupra eternității, el nu poate ști niciodată cât de departe ajunge influența lui.

Totusi, in marea majoritate a cazurilor pensionarea unui profesor se face în liniște, fără ca meritele acestuia să fie evidențiate, măcar prin doua-trei randuri in presă sau in cartea scolii. Rămân cifrele și performanțele acumulate. Vineri dupa masa, a fost aproape la fel, cand doua cadre didactice al Colegiului Tehnic nr.1 din Vadu Crisului si-au luat ramas bun de la colegi, de la scoala.

Generaţii întregi au crescut, au învăţat şi s-au format sub ochii lor, sub ochii dascălilor Sipos Márta, „Profa de maghiara” şi Mihaela Gavrilut, “profa de la CDI”.

Sunt cunoscuţi de oamenii de toate vârstele din zona Vadului. Cu foarte multă dăruire, profesorii noştri de suflet au influenţat destinele a nenumăraţi oameni, atât prin învăţăturile oferite, cât şi prin sfaturi, dar mai ales prin exemplul personal. Şi-au dedicat întreaga viaţă educaţiei şi acum, după peste 30 de ani de învăţământ petrecuţi în mijlocul elevilor, aceştia spun bun venit unei noi etape din viaţa lor.

Vineri la orele 14.00 laboratorul de fizica s-a umplut cu profesori, prieteni, colegi, invitati, care au dorit ca sa participe la evenimentul de pensionare a celor doua profesoare. Cei prezenti au fost salutati de catre prof. Malai Florin Olimpiu, directorul scolii, care le-a multumit pentru activitatea depusa, le-a inmanat cate o diploma si le-a urat pensie lungă şi sănătate.

ing.Marin Gavrilut, sotul doamnei Mela, intr-o scurta prezentare a facut o pararela intre menirea scolii, acea de a forma caractere si menirea unui olar, care dintr-o bucata de lut, cu ajutorul unor maini dibace si cu sprijinul lui Dumnezeu formeaza un vas, care dupa ardere devine util si se poate folosi in gospodarie. Va rog ca sa nu uitati, ca menirea scolii este de a forma caractere!, a atras atentia celor prezenti, pentru ca daca un copil iese din scoala maleabil, ascultator, respectuos, disciplinat, are numai de castigat in timpul vietii. Daca insa iese obraznic, arogant, increzut, va fi dificil pentru toata lumea ca sa lucreze cu el si sa-si gaseasca o menire in lume. Dupa cuvintele de multumire al preotului reformat Papp Csaba, cuvinte de felicitari au fost adresate si de catre Hasas Ioan, viceprimarul comunei. “Multumesc doamnei Mela, care prin activitatea desfasurata, prin adunarea minutioasa de documente, poze a contribuit la realizarea a mai multe carti, monografii editate de catre Colegiul Tehnic; multumesc doamnei profesoare Marta, cu care am avut ocazia ca sa organizam mai multe evenimente al comunitatii maghiare. Va doresc sanatate!”, a spus printre altele viceprimarul.

Dupa ascultarea a doua piese muzicale, compus special de catre un fost elev al scolii, au luat cuvantul cele doua profesoare. “Multumim pentru ca ati venit in numar asa de mare, desi nu am specificat prezenta obligatorie si nici nu trebuie sa semnati, ca oricum nu va vom uita, ati lasat urme in memoria noatra! Si noi in a voastra!”, a spus in deshidere doamna Mela, apoi a continuat astfel: Si stiti cum se spune: cele rele sa se spele…Si uite asa, vor ramane doar amintirile frumoase! Incercati, aduceti schimbarea in scoala si faceti ca CDI-ul sa fie un loc “fierbinte” in scoala, plin de viata, prin mai multa incredere in reusita unei ore in colaborare cu profesorul documentarist! a popus. Voi veti intra in programul obisnuit: lectii, schite de lectii, teste, cataloage, examene, vacante, colegi tineri; noi vom intra in saptamanile “Altfel”, care sper sa fie verzi, galbene, rosii, pline de sanatate si voie buna, sa fim o bucurie pentru cei din jurul nostru!   Doamna Sipos Marta in discursul sau a multumit lui Dumnezeu pentru acest dar ca pot sa stau aici in aceasta cladire, in aceasta sala de clasa, in aceasta zi de 7 iunie 2024. Mulțumesc parintilor mei pentru grija fata de educatia de acasa, pentru sustinere; bunicilor mei pentru indrumarea in alegerea profesiei, multumesc cadrelor didactice si tot personalului din aceasta unitate de invatamant pentru omenire, intelegere”.

Apoi cu lacrimi in ochi si-a adus aminte de episodul cum a ajuns la Vadu Crisului. Dupa toate raspunsuri primite de gen “ba aicea nu ai”, …”acolo nu primesti”,..”mai departe nu ai acces””, am intrat la Inspectoratul Scolar, la doamna inspector Ferkő Emilia si categoric i-am zis, aratand pe harta judetului Bihor, acolo e Vadu Crisului, acolo sunt opt ore, nu stiu cine sunt directorii, dar va rog sa-i sunati, ca pe mine ma trimiteti la acele 8 ore. Mi-a zis ca directorul adjunct dl.Maier Zoltan raspunde de sectia maghiara si l-a sunat in prezenta mea. Asa am ajuns la Vadu Crisului, a marturisit d-na Marta. A urmat apoi o prezentare scurta a biografiei celor doua profesoare, de la nastere (Marta in Salard, Mela in Baia Mare, studii la facultatile din Cluj,etc.) pana la ziua pensionarii.Dânşii sunt si raman cele două modele de echilibru, cu toate că au trecut prin multe. Au ştiut să vină la serviciu fără să aducă problemele de acasă. Zi de zi au fost cu zâmbetul pe buze şi zi de zi au ştiut să facă glume. Au rezistat şi au avut curaj şi putere să strălucească. Mi se pare extraordinar să ajungi la vârsta lor şi să te poţi bucura de fiecare zi şi de fiecare moment. Să le dea Dumnezeu sănătate şi să mai vină pe la scoala din Vadu Crisului, pentru că întotdeauna vor fi primiti cu drag.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,717FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI