27.2 C
Aleşd
duminică, 16 iunie 2024
Blue Container Aleșd

Peștera Vadu Crișului poate fi vizitată gratuit de copiii

În data de 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Orașului Oradea, Muzeele Memoriale „Aurel Lazăr”, „Iosif Vulcan” și „Ady Endre”, precum și Peștera Vadu Crișului vor fi deschise pentru public conform programului lor obișnuit, iar copiii vor avea acces gratuit.

Pestera de la Vadu Crisului, descoperita in data de 10 noiembrie 1903, a fost considerata deja la acea vreme cea mai frumoasa si cea mai intacta pestera din Europa si a figurat printre obiectivele turistice si specifice cele mai importante din Bihor. 

Pestera este renumita, din punct de vedere biospeologic, mai ales, datorita speciilor troglobionte, atat terestre, cat si acvatice, unele endemic. Totodata aceasta este si habitatul natural al unei numeroase colonii de lilieci, cu diverse specii protejate la nivelul national. Stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni diverse pot fi observate pe toată lungimea peșterii.

Accesul se face prin defileu, cu trenul, dinspre Oradea sau Cluj-Napoca, cu coborîre în Halta Peștera, sau pe jos, din localitățile Vadu Crișului (1,9 km) sau Șuncuiuș (2,6 km).

În prezent, peștera este în administrarea Muzeului Țării Crișurilor, care, în 2004, a reelectrificat și reamenajat la standarde europene zona vizitabilă, pe un circuit ce durează 30 – 60 de minute. Grupurile de turiști beneficiază de asistența și explicațiile ghidului peșterii.

Conducerea și personalul complexului muzeal urează tuturor copiilor La mulți ani!

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,716FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI