FOTO-VIDEO | COMPLEX CULTURAL LA VADU CRIȘULUI

271

Comuna Vadu Crișului se poate mândrii cu edificii culturale, pe care puține comunități rurale le au. Acestea sunt: un muzeu etnografic creștin și un Centru de arte și creație creștină. După cum le spune și titlul ele au fost gândite și realizate de harnicul preot paroh Sorin Mititean, cu sprijinul autorităților județene și locale, a lui Dorel Cosma primar și Ioan Hașaș viceprimar. Sfântul Nicolae, a adus în dar copiilor din comună, un Centru de artă și tradiție creștină, având ca Hram pe Sfântul Ierarh Nicolae, iubitor și ocrotitor al copiilor.

 

În ziua Sfântului, acest centru a fost inaugurat și sfințit, în prezența d-lor Dumitru Gherman, deputat, Ioan Mang vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Julien Mateaș, consilier județean și a altor oficialități județene și locale. Un sobor de preoți în frunte cu prea cucernicul părinte protopop Simion Goga, au oficiat un Te Deum și slujba de sfinție a localului. Au rostit scurte prelegeri: Părintele protopop Simion Goga, care a spus printre altele: „Această cetate de apărare duhovnicească, această cetate de scăpare a sufletului acestor minunați copii care vor veni aici ca să-și lumineze, să învețe, să audă, să pună în practică, care este scopul fericit al acestei vieți. Îl felicit pe părintele paroh pentru această realizare și-l felicit pentru deosebita activitate bogată, jertfelnică, pilduitoare pe care o desfășoară în această parohie, un părinte tot timpul cu zâmbetul pe buze, dispus să dăruiască fiecăruia o mână de ajutor pentru ceea ce este necesar.

Felicităm pe cei care au susținut financiar acest demers, pentru ca astăzi să ne putem bucura de el, pe membrii Consiliului Județean, pe d-l Ioan Mang, pe Julien Mateaș dar și pe d-l primar și consilierii comunali. Doresc acestor copii să se bucure de acest centru. Am văzut aici tricolorul românesc. Să iubiți acest antimist al neamului românesc și vă îndemn să nu vă dați inima oricui, lăsați-o să bată pentru Dumnezeu, și pentru neamul românesc. În cuvântul lor Dorel Cosma primarul comunei și d-l Ioan Mang vicepreședinte al C.J. au lăudat inițiativa părintelui Mititean și sprijinul consiliului județean prin consilierul Julien Mateaș, arătând importanța și rolul acestui centru pentru educarea copiilor în spiritul dragostei pentru tradiția creștină. Părintele paroh Sorin Mititean a reiterat rolul acestui centru care marchează„ un fapt istoric pentru comuna noastră, pentru dumneavoastră și mai ales pentru acești copii care peste ani își vor aduce aminte cu drag de ziua de azi. Am vrut să facem acest centru de pictură icoane pe lemn și sticlă, de artă creștină, pentru credință și laudă lui Dumnezeu. Am dorit să-l legăm de muzeul etnografic din apropiere, ca mărturie peste ani despre ce înseamnă comuna, satul nostru și evoluția sa în timp. Mulțumesc tuturor pentru colaborare și sprijin. Fac precizarea că acest centru este deschis tuturor copiilor indiferent de vârstă, etnie, credință. El este coordonat de d-nii prof. Adrian Bradea și Marius Șchiop. Toate cele necesare picturii sunt gratuite și nu se percepe taxă pentru participare. Dacă vor fi amatori de sculptură, se poate amenaja un spațiu alături”.

Despre tehnica picturii icoanelor pe lemn și sticlă a vorbit prof. Bradea Adrian și Bodog Mircea inspector școlar, care a făcut o scurtă istorie în iconografie, arătând că„ icoana dă lumină divină”, că profesorii vor da „lumină” acestor copiii.

Nicu Răcuciu

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.