19.2 C
Aleşd
duminică, 23 iunie 2024
Blue Container Aleșd

Ecologizare si in satul Birtin (comuna Vadu Crisului)

 

“Natura e casa noastră, iar în natură suntem acasă.” Spunea Carlo Rovelli. Intradevar, planeta poate supraviețui fără oameni, însă noi nu putem supraviețui dacă ne distrugem singuri “casa”. Cei mai mulți speram ca generația noastră să nu fie martoră la schimbările climatice cauzate de om. Din păcate, acestea sunt evidente încă de acum. Cu toate acestea, se crede că nu e prea târziu pentru a îmbunătăți situația, atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare și miliardele de animale care mai locuiesc aici.

Protecția mediului înconjurător este vitală pentru conservarea biodiversității, protejarea sănătății umane și combaterea schimbărilor climatice. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în această responsabilitate comună și putem contribui prin reducerea consumului de energie, reciclare, conservarea apei și a resurselor naturale, precum și prin sprijinirea politicilor și a inițiativelor care promovează protecția mediului înconjurător. Prin aceste acțiuni, putem contribui la crearea unui viitor mai bun și mai durabil pentru planeta noastră și pentru toți locuitorii săi. Este foarte important ca copii sa fie educati si crescuti, ca sa iubeasca si sa protejeze natura. Doar crescuti in acest spirit vor da seama, ca copacii sunt efortul nesfârșit al Pământului de a vorbi cu cerul, iar florile sunt simboluri frumoase ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubeşte. Dar natura este extrem de importantă nu doar pentru sănătatea copiilor, ci şi pentru performanţele şcolare.

Cu ceva ani în urmă, Richard Louv afirma în cartea sa, Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder, că unii copii petreceau atât de puțin timp în natură încât manifestau o “tulburare de deficit de natură”. Simptomele de care sufereau erau: un grad ridicat de stres și anxietate, rată mare a obezităţii, ADHD și multe altele.

Mulţi părinţi recunosc că timpul petrecut afară, în natură, este benefic pentru sănătatea copiilor lor. Dar îl văd oarecum ca pe un compromis. Încurajând copilul să iasă din casă, la joaca, la miscare, la activitati de ecologizare etc. rezultă mai puţin timp pentru citit sau învăţat, iar acest lucru înseamnă performanţe şcolare mai scăzute, nu-i aşa?Greşit. În mod remarcabil, este exact invers. Cercetării au descoperit că natura nu este benefică doar pentru sănătatea copiilor, ci îmbunătăţeşte capacitatea de a învăţa. Chiar şi perioadele scurte de timp petrecute în natură pot avea beneficii semnificative

Participarea la activităţi desfăşurate în natură creează un mediu de învăţare mai calm, mai sigur din punct de vedere social şi mai distractiv. De asemenea, un astfel de mediu este benefic pentru relaţiile dintre colegi şi cele dintre elevi şi profesori atât de importante pentru procesul de învăţare, chiar şi în cazul copiilor marginalizaţi. Accesul la natură poate încuraja copiii să fie mai activi din punct de vedere fizic și să rămână în formă pentru mai mult timp, pe măsură ce cresc.

Sâmbătă, 25 mai, în cadrul Campionatului Bihorean al Curățeniei, Biserică Ortodoxă Birtin, în colaborare cu Primăria comunei Vadu-Crișului, a participat printr-o acțiune de ecologizare, cu ajutorul copiilor din sat, dornici de a contribui la protejarea mediului în care se află. Activitatea s-a desfășurat pe traseul care se întinde de la biserica Ortodoxă, spre locul numit “Peștera Mare” și spre satul Tomnatic. Generozitatea si efortului copiilor au fost rasplatite cu o ieșire la înghețată și suc. 

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,738FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI