18.1 C
Aleşd
duminică, 24 septembrie 2023

Cabana Vadu Crișului redeschisă cu ocazia Târgului de la Vama Sării (foto)

Ilie Bolojan a anunțat că lucrurile de reabilitare a Cabanei Vadu Crișului sunt finalizate și urmează să fie recepționate.

- Publicitate -

Redeschiderea cabanei de la Vadu Crișului, a precizat el, urmează să aibă loc pe 10 iunie, cu ocazia ediției din acest an a Târgului de la Vama Sării.

Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin frumusețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii: drumeții, rafting și alpinism.

Potrivit studiului istoric, prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Județean Bihor.

Proiectul actual de restaurare este realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric. Clădirile vor deveni un centru multifuncțional de promovare și protecție a naturii.

Reamintim faptul că Târgul de la Vama Sarii a ajuns anul acesta la editia a 53-a, fiind unul dintre cele mai longevive manifestari etno-folclorice din judetul Bihor. 

Ediția din acest an începe sambata, 10 iunie 2023 la ora 17,30 in zona podului nou unde va sosi pluta cu sare, de la ora 18.30 pe scena vor urca formatiile artistice din comuna Vadu Crisului, apoi de la ora 21.00 interpretul Culiță Sterp urmat de Discotecă in aer liber.

Ziua de duminică va debuta la ora 9 cu demararea concursului „Cea mai gustoasă mâncare”, la ora 12,15 va avea loc defilarea formatiilor artistice din centru la terenul de fotbal iar la 12,30 va avea loc deschiderea oficala a targului. Semnalul de start al festivalului va fi dat de lansarea celor 53 de porumbei voiajori, simbolizand editia a 53. a Targului de la Vama Sarii.

Va urma apoi festivalul Targul de la Vama Sarii cu participarea formatiilor artistice de pe Valea Crisului Repede, in organizarea Centrului de Cultura al judetului Bihor.

De la ora 19 pe scena vor urca pe rand interpreti consacrati ca MC Hawer es Tekknő din Ungaria, formatia Mustang, Ancuta Anghel sau DJ Project.

Evenimentul se va termina cu foc de artificii.

Pe perioada Targului va functiona un atelier interactiv de tir cu arcul si un parc de distractii. 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,999FaniÎmi place
1,751CititoriConectați-vă
19CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,490AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI