Targul de la Vama Sarii a ajuns anul acesta la editia a 53-a, fiind unul dintre cele mai longevive manifestari etno-folclorice din judetul Bihor. Dealungul anilor folclorul, obiceiurile şi tradiţiile populare locale s-au asociat si cu modernul
Asezata acolo unde apele Crisului Repede se elibereaza din chingile Muntii Pădurea Craiului şi Munţii Plopişului comuna Vadu Crisului a constituit, la începutul Evului Mediu, un loc de trecere şi vămuire a căruţelor şi plutelor cu sare şi lemn ce veneau din Principatul Transilvaniei spre centrul Europei. Mărturie legată de această activitate stă turnul aflat la intrarea în defileu pe o stâncă verticală construit la 8 metri înălţime faţă de sol, „Casa Zmăului”, care reprezintă un martor al începutului Evului Mediu în aceste locuri.. De mai mult de o jumatate de secol sărbătoarea de la Vama Sării se organizează anual în luna iune. Doar pandemia si data alegerilor locale au putut schimba acesta…
Vadu Crişului, in aceste zile zi se sărbătoreşte pe sine, identitatea definită pe baza valorilor locale. La manifestare localnicii vor să evidenţieze ideea de stabilitate, pentru aceasta este foarte potrivită introducerea tradiţiei populare în structura festivităţii. Elementele folclorice apar ca simboluri ale continuităţii. Definirea identităţii locale presupune interpretarea actuală a trecutului istoric şi a culturii populare. Membrii comunităţii locale vor să anime trecutul, să-şi păstreze identitatea prin tradiţii, artă populară, muzică populară, dans popular. Elementele folclorice evocate cu prilejul sărbătorii de la Vama Sării actualizează atractiv tradiţiile populare. Participanţii activi ai festivalului traversează satul, pe străzi intră în contact direct cu publicul. Totuşi, locul central al festivalului folcloric rămâne scena ridicată pe terenul de fotbal. Evocarea tradiţiilor se petrece atât pe plan artistic cât şi pe cel gastronomic. Concursul de pregătit bograci echivalează cu prezentarea bucătăriilor din localităţile vecine sau a celor din comunele înfrăţite, devenind bun prilej pentru a stabili relaţii de colaborare sau de prietenie.
Spectaculozitatea evenimentului este garantată de focul de artificii şi de lansarea de porumbei voiajori. În cazul Vadu Crişului, prin spectaculozităţile de la Vama Sării intră în oferta turistică şi contextul natural, precum trecutul istoric şi cultural a localnicilor. Completându-se reciproc, programele consolidează tocmai acest aspect unic al localităţii. De o însemnătate simbolică este şi cercul oaspeţilor invitaţi la manifestare. Prestigiul social al invitaţilor, interesul regional, naţional, cel de dincolo de hotare ilustrează importanţa evenimentului. Participarea politicienilor cunoscuţi sporeşte, de asemenea, însemnătatea zilei satutului. În ziua satului poartă importanţă deosebită relaţiile dintre oraşele înfrăţite, precum şi relaţiile cu localităţile învecinate, apropiate. Reprezentanţii acestor localităţi sunt implicaţi în organizarea manifestărilor.
Astfel sambata, 10 iunie 2023 la ora 17,30 in zona podului nou va sosi pluta cu sare, De la ora 18.30 pe scena vor urca formatiile artistice din comuna Vadu Crisului, apoi de la ora 21.00 interpretul Culiță Sterp urmat de Discotecă in aer liber.
Ziua de duminică va debuta la ora 9 cu demararea concursului „Cea mai gustoasă mâncare”, la ora 12,15 va avea loc defilarea formatiilor artistice din centru la terenul de fotbal iar la 12,30 va avea loc deschiderea oficala a targului. Semnalul de start al festivalului va fi dat de lansarea celor 53 de porumbei voiajori, simbolizand editia a 53. a Targului de la Vama Sarii. Va urma apoi festivalul Targul de la Vama Sarii cu participarea formatiilor artistice de pe Valea Crisului Repede, in organizarea Centrului de Cultura al judetului Bihor. De la ora 19 pe scena vor urca pe rand interpreti consacrati ca MC Hawer es Tekknő din Ungaria, formatia Mustang, Ancuta Anghel sau DJ Project. Evenimentul se va termina cu foc de artificii.
Pe perioada Targului va functiona un atelier interactiv de tir cu arcul si un parc de distractii.